Maria Veitola: Veitola

18.07


Johnny Kniga, 2018.
Äänikirjan lukija Maria Veitola, 7 h 24 min.

En ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut Maria Veitolasta. En muista kuunnelleeni hänen juontamaansa radiolähetystä ja television talk show'takin olen katsonut ihan satunnaisesti. Minulla ei ole myöskään koskaan ollut oikein mitään mielipidettä Veitolasta - vaikka niin kovin monella muulla tuntuu olevan.

Tästä Veitolan kirjasta olin kuullut paljon kehuja. Kun vielä tykkään kuunnella äänikirjana jotain muuta kuin romaaneja, päätin kokeilla. Se kannatti.

Kirja koostuu Maria Veitolan kirjoittamista kolumneista. Suurin osa niistä on julkaistu aikaisemmin eri lehdissä, osa on kirjoitettu kirjaa varten.

Kolumnien kautta lukija, tai tässä tapauksessa kuuntelija saa katsavan kattauksen Maria Veitolan elämästä ja ajatuksista. Käydään läpi nuoruutta, aikuistumista, oman paikan etsimistä, ammatin löytämistä, parisuhdeasioita, äitiyttä - kaikkea, mikä kuuluu elämään.

Uskon, että tämä kirja on parhaimmillaan äänikirjana. Kun Maria Veitola lukee kolumninsa itse, hän kertoo ne suoraan kuuntelijalle, suoraan minulle. Asia tulee vielä paljon lähemmäs kuin luettu teksti.

Veitola on lukijana hyvä, onhan hänellä radiojuontajan tausta. Kuuntelisin häntä mielelläni enemmänkin. Tätä kirjaa kuuntelen milloin missäkin: hääkoristeita askarrellessani, koiraa ulkoiluttaessani, autossa työmatkalla ja juoksulenkillä hikoillessani. Kaikkiin paikkoihin se sopii hienosti.

Voisi kuvitella, että kun kuuntelee kolumneja seitsemän ja puoli tuntia, alkaisivat ne tympiä. Minulle ei ainakaan käy niin. Maria Veitola onnistuu käsittelemään arkisia asioita niin, että ne kiinnostavat. Usein hän tarjoaa lukijalle niin paljon tarttumapintaa, että ajatuksiin on helppo samaistua. Itse saan paljon irti esimerkiksi työtä käsittelevistä kolumneista. Veitola kertoo rehellisesti ja avoimesti niin syömishäiriöstään kuin isänsä kuolemastakin. Avoimmuus ja asioiden kaunistelemattomuus antaa lukijalle paljon.

Lisäksi Veitola onnistuu kerta kerran jälkeen tuomaan esille oivalluksia, jotka saavat hymyn huulille ja aivot raksuttamaan.

Tämän kirjan kuunneltuani katson Maria Veitolaa aivan eri tavalla kuin ennen.

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Reader, why I marry him? -blogin Omppu, jonka mielestä "kirjan jälkeen tuntuu siltä kuin olisi ollut kahvilla hyvän ystävän kanssa".
  • Luettua ja maistettua -blogi, jossa kuvaillaan kirjaa rehellisen tuntuiseksi. 
  • Books by Taru -blogin Taru, jonka kirja sai ajattelemaan sitä, miten hän elämänsä haluaa elää.

You Might Also Like

1 comments

  1. Tämä teos lienee minua varten, sillä minulla on melko voimakkaita asenteita Veitolaa kohtaan viimeisiltä vuosilta. Useita vuosia sitten televisiossa ollut Veitolan emännöimä haastatteluohjelma - jonka nimeä en muista- ja jolloin sain ensikosketuksen kirjoittajaan oli kylläkin pelkästään positiivinen.

    VastaaPoista