Toukokuun luetut

20.46


Ollaan jo pitkällä kesäkuussa, mutta minä vasta listailen toukouun luettuja. Näistä kirjoista en ole saanut melkein mistään kirjoitettua vielä tänne blogiinkaan asti, sillä toukokuu on ollut ehdottomasti parempi lukukuukausi kuin kirjoituskuukausi.

Olen vältellyt koneella istumista, kun samalla tuolilla tulee istuttua etätyöaikana koko päivä muutenkin. Niinpä kirjoittaminen on jäänyt. Toisaalta olen lukenut sitäkin enemmän - toukokuu oli aivan huikea lukukuukausi.

Luin kaikkiaan 12 kirjaa, joista kaksi kuuntelin äänikirjoina. Kuukauteen ei mahtunut yhtään viiden tähden kirjaa, mutta paras oli Annamari Marttisen Tässä meillä on kaikki nyt.

Toukokuussa luin seuraavat:

John Williams: Stoner

Pidin kovasti Williamsin Butcher's Crossingista, vaikken oikeastaan osannut sanoa miksi. Stoneristakin pidin, enkä vieläkään tiedä syytä. Jokin Williamsin tyylissä on hienoa. Hän osaa kirjoittaa hyvin helppolukuista tekstiä arkisista aiheista, ja luoda uskottavan ja kiinnostavan maailman sen näennäisestä tavallisuudesta huolimatta. Stonerin kirjallisuusteema ei ehkä ollut mielestäni niin kiinnostava kuin Butcher's Crossingin minulle täysin vieras länkkäriteema, joten tämä ei yltänyt asteikollani ihan yhtä korkealle.

★★★★

» Koko arvio tulee myöhemmin


Sanna Kiiski: Tinder-päiväkirja (äänikirja)

Kaipasin kevyttä ja lyhyttä kuunneltavaa, sellaista sain. Nelikymppisen naisen vuoden mittainen kokeilu Tinder-maailmassa oli kiinnostavaa ja hauskaa kuunneltavaa, ja toimi mainiosti juuri tähän väliin kuunneltuna. En ehkä olisi jaksanut lukea tätä kirjana, mutta automatkojen viihdykkeenä oikein hyvä. 

★★★★



Petri Tamminen: Suomen historia

Olen lukenut Tammiselta aiemmin vain hänen yhdessä poikansa kanssa kirjoittaman vuoropuheluteoksen Silloin tällöin onnellinen. Sitä rakastin, joten halusin lukea myös jotain Tammisen omasta tuotannosta. Suomen historia ei ehkä ollut siinä mielessä paras valinta, että se on ihmisten tarinoiden pohjalta koottu Suomen historia. Kirja itsessään oli kuitenkin todella toimiva: en tiennyt lukemista aloittaessani, mistä on kysymys, mutta huomasin pitäväni teoksesta paljon. 

★★★★

» Koko arvio tulee myöhemmin


Anne Cathrine Bomann: Agathe

Tätä pientä kirjaa on kovasti kehuttu, mutta minä en tavoittanut siitä niitä asioita, joista kirjaa on ylistetty. Eläkkeelle jäämistä lähestyvästä terapeutista kertova kirja jäi kovin etäiseksi eikä antanut kovin paljon. Ihan kiva kuitenkin, ja olipahan ainakin lyhyt. 

★★★



John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

Saksalaisen ja juutalaisen ystävyydestä kertova kirja on ollut lukulistallani pitkään. Teosta on kovasti ylistetty ja olihan se hyvä ja koskettava, mutta ehkä ihan aavistuksen petyin. Olen lukenut aika paljon keskitysleiritarinoita - ja paljon tätä parempia. Lapsen näkökulma tekee tarinasta toki omanlaisensa. 

★★★★

» Lue koko arvio


Annamari Marttinen: Tässä meillä on kaikki nyt

Voihan Annamari Marttinen, minkä taas teit. Hieno kirja. Marttisella on huikea taito luoda sellaisia henkilöitä, joiden nahkoihin lukija voi solahtaa. Tälläkin kertaa teema oli minulle vieras, mutta niin vain pystyin samaistumaan päähenkilöön ja elin tunteita hänen kanssaan. 

★★★★



Cormac McCarthy: Tie

Tämäkin kirja on ollut pitkään lukulistallani - hienoa, että sain sen vihdoin luettua. Ja olipa erikoinen kirja! En tiennyt kirjasta ennakolta juuri mitään, paitsi sen, että sen pitäisi olla hyvä. Olihan se, todellakin, yllättävän hyvä siihen nähden, että tarinassa lähinnä käveltiin. 

★★★★

» Lue koko arvio


Johanna Sinisalo: Vieraat

Sinisalon uutuus on kauhuromaani - ei minun genreäni siis. Siitä huolimatta viihdyin kirjan kanssa hyvin. Se ei ollut mielestäni Sinisalon parhaimpia, muttei myöskään huonoimpia. Kiinnostavia teemoja lasten keskinäisistä suhteista ja valta-asetelmasta. 

★★★★


Ilana Aalto: Paikka kaikelle (äänikirja)

Ammattijärjestäjä Ilana Aallon Paikka kaikelle oli täsmävalinta Helmet-lukuhaasteeseen. Olin ottanut huonosti selvää siitä, mitä kirja pitää sisällään - kuvittelin sen tarjoavan ohjeita kodin kaaoksen selättämiseen. Jo alussa selvisi, että niitä en kirjasta suuremmin saa, joten hiukan petyin. Kirja käsitteli lähinnä sitä, miksi meistä on tullut sellaisia hamstraajia kuin olemme. Kiinnostavaa faktaa kyllä, mutta ehkä olisin kaivannut vähän enemmän konkretiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta, enkä niin paljon historiaa. 

★★★

» Koko arvio tulee myöhemmin 


Lori Nelson Spielman: Toscanan tytöt

Voi miten rakastankaan Lori Nelson Spielmanin kirjoja! Toscanan tytöt poikkesi mielestäni jonkin verran kirjailijan aiemmista teoksista. Tarina toi mieleeni Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -kirjat: tässäkin nimittäin etsittiin juuria ulkomailta ja edettiin kahdessa aikatasossa nykyhetken tarinassa ja suvun historiaa avaten. Viihdyttävä ja koskettava lukukokemus jälleen, ja ihana nojatuolimatka Italiaan. 

★★★★



Piia Leino: Yliaika

Piia Leinon esikoisteos Taivas oli huippu, mutta odotin tältä uutuudelta vieläkin enemmän. Kirja sijoittuu vuoteen 2052. Suomessa on voimassa laki, jonka mukaan ihmisten olisi syytä kuolla 75-vuotiaina, elleivät he sitten halua joutua paperittomiksi ja menettää omaisuuttaan valtiolle. Karu teema, ja samalla jotenkin pelottavan mahdollisen tuntuinen. 

★★★★

» Lue koko arvio


Inga Magga: Varjonyrkkeilijä

Toukokuun lukupiirikirjamme oli täsmäisku Helmet-lukuhaasteen saamelaiskirjailija-kohtaan. Nyrkkeily- ja taidemaailmaan sijoittuva Varjonyrkkeilijä oli samanaikaisesti todella kamala ja hieno kirja. Kirjassa käsitellään vakavia teemoja: valmentajan valta-asemaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä,  ja ne ovat yleistettävissä hyvin myös nyrkkeilyn ulkopuolelle. Vaikuttava ja tunnelmaltaan vahva kirja.

 ★★★★

» Lue koko arvio

You Might Also Like

0 comments