Jenni Multisilta: Yksi teistä kuolee
17.24Like, 2020. 423 sivua.
Äänikirja 10 h 14 min, lukija Outi Vuoriranta.
Jenni Multisillan esikoisteos Yksi teistä kuolee on psykologinen trilleri, jossa kymmenen vuotta sitten tapahtuneet asiat nousevat jälleen pintaan. Kolmen teinitytön vaarallinen laidutuskilpailu johti tuolloin tragediaan, jota ei koskaan selvitetty kunnolla.
Aikuiseksi kasvanut ja fitness-uralla menestynyt Saara joutuu palaamaan teini-ikänsä maisemiin vetämään joogaretriittiä, mutta menneisyyden tapahtumat eivät ole jättäneet Saaraa rauhaan. Kun vanhat haavat on revitty auki, haluaa Saara selvittää, mitä kymmenen vuotta sitten todella tapahtui.
Yksi teistä kuolee on lupaava esikoisteos. Se käsittelee kiinnostavan tuoreita teemoja, fitnessiä ja laihduttamista, jotka eivät ole kokemukseni mukaan kirjallisuudessa kovin yleisiä. Kirjan jännitys rakentuu psykologisista elementeistä ja ripauksesta yliluonnollisuutta, ja kirja on psykologisena trillerinä toimiva. Pidin erityisesti Luurämeen tunnelmasta - miten osuva miljöö tällaiselle psykologiselle trillerille.
Tarina oli yllättävä ja lukijaa johdettiin harhaan, niin kuin kuuluukin. Jonkin verran teini-ikäisten henkilöiden elämänmenon kuvaus tosin tökki - tarina ehkä junnasi ajoittain hieman paikoillaan.
Eniten minua kuitenkin harmittaa, että kuuntelin teoksen äänikirjana. Formaatti ei nimittäin mielestäni anna kirjalle oikeutta. Yksi teistä kuolee on varmasti oikein mainio psykologinen trilleri, mutta ainakaan minulle se ei kuunneltuna toiminut parhaalla mahdollisella tavalla.
Yksi teistä kuolee etenee useissa aikatasoissa ja siihen liittyivät myös äänikirjan ongelmat. Vaikka aikatasojen vaihdot mainittiin aina päivämäärä kertomalla, en silti aina tiennyt, mistä on kyse. Kuunnellessa itse asiassa luulin, että kirjassa on vain kaksi aikatasoa: menneisyys vuodessa 2005, jolloin tytöt ovat teini-ikäisiä, ja nykyhetki vuodessa 2015. Ne ovatkin kirjan perusaikatasot, mutta lisäksi on muutamia muita pätkiä, joiden eroavaisuutta nykyhetken osuuksiin en kuunnellessa lainkaan ymmärtänyt. Kun selailin kirjaa jälkikäteen paperiversiona, huomasin, että ne oli painettu kursivoidulla fontilla, joten lukiessa ne olisivat erottuneet selvästi. Nämä osuudet olivat myös juonen kannalta aika oleellisia enkä kuunneltuna ymmärtänyt edes kirjan loppuratkaisua.
Kokonaisuutena Yksi teistä kuolee oli siis kiinnostava avaus, mutta lukuformaattini tällä kertaa totaalisen väärä. Olisi hienoa, jos äänikirjoissa pystyttäisiin paremmin tuomaan esille aikatasojen ja kertojien vaihdokset, joita painetussa tekstissä on helppo korostaa esimerkiksi fonttia muuttamalla.
-
Helmet-lukuhaasteessa 2020 kirja sopii ainakin kohtiin:
9. Kirjassa kohdataan pelkoja
13. Kirjassa eksytään
22. Kirjassa on epäluotettava kertoja
31. Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla
41. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan
45. Esikoiskirja
49. Vuonna 2020 julkaistu kirja
-
Kirjan on lukenut myös muun muassa:
- Kirsin kirjanurkka -blogin Kirsi, joka kuvailee kirjaa mielenkiintoiseksi esikoisromaaniksi.
3 comments
Tuo on kyllä täysin totta, mitä kerrot tuosta äänikirjojen ongelmasta! On todella vaikeaa joskus seurata, että ketä milloinkin seurataan tai missä ajassa ollaan!
VastaaPoistaNiin on, ja usein on tosi hankala päätellä etukäteen, onko kirja vaikea seurata vai ei. Monet trillerit ja dekkarit kuitenkin sopivat tosi hyvin äänikirjana kuunneltaviksi.
PoistaÄänikirjojen kuuntelu lisääntyy koko ajan, joten olisi hienoa, jos tähän ongelmaan voisi keksiä jonkinlaisen ratkaisun. Joissain harvoissa äänikirjoissahan on jo nyt tehty niin, että jos kirjassa on useampi kertoja, on äänikirjassa useampi lukija. Muistaakseni ainakin Maja Lunden Mehiläisten historiassa oli tehty näin. Se helpotti seuraamista huomattavasti. Toisaalta pelkkään aikatasojen vaihteluun tällainen ei oikein sovi, enkä näin äkkiseltään keksi mikä keino olisi toimiva.
Mä kuuntelin tän kirjan juuri äänikirjana ja jöi mietityttämään tuo mitä kirjoitit, ettet ymmärtänyt kirjan loppuratkaisua kuuntelemalla. Kiinnostaisi tietää mitä sulle avautui paperiversiota selatessa ihan siinä mielessä, että menikä itsellä jotain oleellista ohi kuunnellessa.
VastaaPoista