John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

20.59


Bazar, 2014. 206 sivua. 
Alkuteos The Boy in the Striped Pyjamas, 2006. Suomentanut Laura Beck.

Olin pitkään miettinyt, että tämä kirja pitäisi lukea. Tai katsoa elokuva, kun kaikki sitäkin tuntuivat kehuvan. Kirja kiinnosti, ja tiesin suunnilleen mistä on kyse, mutta silti tarina pääsi yllättämään.

Poika raidallisessa pyjamassa kertoo yhdeksänvuotiaasta Brunosta, jonka isä on saksalainen komendantti. Perhe muuttaa Hitlerin käskystä Auschwitziin, mutta pieni poika ei lainkaan ymmärrä, mitä paikassa tapahtuu. Retkillään Bruno tapaa piikkilanka-aidan takana istuvan puolalaispojan, jonka kanssa hän ystävystyy.

Teos kuvaa hienosti lapsen näkökulmasta jotain, mitä kukaan meistä ei voi todella käsittää. Yhdeksänvuotiaan on mahdoton ymmärtää kauheuksia, joita ympärillä tapahtuu - eikä hän edes tahdo ymmärtää. Toisaalta aidan takana istuu toinen yhdeksänvuotias, joka tietää paljon enemmän ja on kokenut osan siitä, mutta joka hänkään ei ihan kaikkea käsitä.

Kirja on nopealukuinen ja helppo siinä mielessä, että asiat kerrotaan lapsen näkökulmasta. Toisaalta näkökulman valinta tekee asioista koskettavampia ja tavallaan kamalampiakin kuin miltä ne tuntuisivat aikuiskertojan silmin. Auschwitz-tarinoita on tullut luettua paljon, hyviäkin, mutta saksalaisella lapsikertojallaan tämä on omanlaisensa.

Kirja on hyvä, ehdottomasti, mutta ihan en löytänyt siitä sitä kaikkea hehkutusta, jota olen kuullut ja lukenut. Koskettava tarina toki oli ja rankkakin - onnellista loppua harvoissa keskitysleiritarinoissa on.

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Nannan kirjakimara -blogin Nanna, jonka mielestä kirjan tekee poikkeuksellisen mielenkiintoiseksi kertojanäkökulma. 
  • Sekaisin kirjoista -blogin Mia, jonka mielestä jotain jäi kirjasta puuttumaan. 
  • Kirjat kansineen -blogin Raili, jonka mielestä kirja on klassikkoainesta.

You Might Also Like

0 comments