Syksyn 2019 kiinnostavimmat kirjat

16.30


Kohta on kesä ja sen jälkeen syksy, ja taas tulossa toinen toistaan kiinnostavampia kirjoja! Minäkin selailin innoissani syksyn kirjakatalogeja, mutta yritin pitää varauslistani järjellisenä. Viimeksi nimittäin meni vähän yli varausten kanssa, ja olen lukenut melkein koko kevään pelkkiä uutuuskirjoja. Kivaa sekin, mutta kaikkia varaamiani en edes ole ehtinyt lukea.

Seuraavat kirjat menivät kuitenkin heti varaukseen. Kirjat on listattu julkaisu- ja aakkosjärjestykseen.

Mitä kirjoja te odotatte syksyltä?

Joël Dicker: Stephanie Mailerin katoaminen
elokuu 2019 / Tammi

Pidin kovasti Joël Dickerin kirjasta Totuus Harry Quebertin tapauksesta ja myös sen jatko-osa Baltimoren sukuhaaran tragedia oli ihan mieleeni. Dicker kirjoittaa hyviä lukuromaaneja, joiden parissa viihtyy, joten kyllä tämä uutuuskin täytyy lukea - vaikka se pitkä onkin, lähes 700 sivua. 


Édouard Louis: Ei enää Eddy
elokuu 2019 / Tammi

Tämä nuoren Édouard Louisin omaelämäkerrallinen teos on kustantajan mukaan järkyttänyt Ranskaa. Kirja kertoo, miten Eddy kasvoi väkivallan keskellä homoseksuaalina, ainoana toiveenaan olla niin kuin muut.


Maja Lunde: Sininen
elokuu 2019 / Tammi

Maja Lunden kolme vuotta sitten julkaistu Mehiläisten historia on saanut valtavasti kehuja, mutta minä en sitä ole vielä lukenut. Kehut ovat kuitenkin saaneet minut kiinnostumaan, joten tämä vesipulan lamauttamasta huomisesta kertova teos Sininen pääsee ehdottomasti lukulistalle.


Rosella Postorino: Suden pöydässä
elokuu 2019 / Bazar

Italialaiskirjailijan romaani kertoo Hitlerin ruoanmaistajista, henkilöistä, jotka joutuvat maistamaan Hitlerille tarjottavaa ruokaa mahdollisten myrkytysyritysten varalta. Teos tulee todennäköisesti olemaan ahdistavaa ja kamalaa luettavaa, mutta tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman vuosien takaisiin tapahtumiin.


Antti Rönkä: Jalat ilmassa
elokuu 2019 / Gummerus

23-vuotiaan Antti Röngän esikoisromaani kertoo omakohtaisen tarinan koulukiusaamisesta ja siitä, miten kiusaamisen arvet eivät välttämättä koulun päätyttyäkään parane. Nuorten kirjailijoiden esikoisteokset voivat yllättää, mutta vähintäänkin ne usein tarjoavat tuoreita näkökulmia.


Lëila Slimani: Adèle
elokuu 2019 / WSOY

En ole lukenut Slimanilta aiemmin suomennettua teosta, mutta olen kuullut siitä valtavasti kehuja. Siksi kiinnostuin myös tästä Adèlesta, joka on kirjailijan esikoisromaani. Teos käsittelee pakkomielteistä halua ja kertoo seksiriippuvaisesta Adèlesta. Teos on voittanut marokkolaisen Mamounia-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015.


Eeva Vekki & Risto Järvinen: Päiväkirjaklubi
elokuu 2019 / Otava

Tuttujen ja tuntemattomien entisten teinien jakamia päiväkirjamerkintöjä, se on tämän kirjan sisältö. Kirja on saanut alkunsa samannimiseltä komediaklubilta, jonne ihmiset ovat saaneet tulla lukemaan omia päiväkirjamerkintöjään. Ehkä tämä kirja palauttaa mieleen myös ne omat muinaiset päiväkirjamerkinnät, jotka ovat nykyään luettuina niiiin noloja. 





Kari Aihinen: Kapen parhaat
syyskuu 2019 / Tammi

Minulla on Kari Aihisen aiempi keittokirja Kape 24h, joka on ahkerassa käytössä. Tykkään laittaa ruokaa, ja usein myös fine diningia, ja Kapen keittokirja on vastannut siihen tarpeeseen. Toivottavasti tässäkin kirjassa on myös muuta kuin sitä ihan perinteistä kotiruokaa.


Karen Cleveland: Totuuden tuolla puolen
syyskuu 2019 / Gummerus

Karen Clevelandin esikoisromaani Koko totuus oli viime vuoden paras lukemani jännityskirja. Kirja oli todella koukuttava ja jännittävä, joten odotan mielenkiinnolla, millainen hänen toinen romaaninsa on. Totuuden tuolla puolen yhdistelee jännitykseen jälleen perhe-elämää ja sitä, miten äiti joutuu tasapainottelemaan moneen suuntaan, kun rikokset tulevat vähän liian lähelle omaa perhettä. Tämä oli yksi Clevelandin esikoisen vahvimpia puolia, joten tuoreeltakin kirjalta on lupa odottaa hyvää.


Jonas Gardell: Ehdottoman rakkauden muistolle
syyskuu 2019 / Johnny Kniga

Minulla on vielä lukematta Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin -trilogian viimeinen osa, mutta kaksi ensimmäistä osaa ovat tehneet suuren vaikutuksen. Gardellin uutuus on siis pakko lukea, vaikka sen kuvaus herättääkin minussa lähinnä hämmennystä.


Otto Hyyrynen: Murtumispiste
syyskuu 2019 / WSOY

Tässä teoksessa on kuvauksen perusteella vähän jotain samaa kuin listalle myös päätyneessä Jäässä. Otto Hyyrysen psykologinen trilleri Murtumispiste sijoittuu Jäämerellä sijaitsevalle tutkimusasemalle, jonka rantaan ajautuu mykkä pikkutyttö. Odotan hyytävää kirjaa!



Clare Mackintosh: Lopun jälkeen
syyskuu 2019 / Gummerus

Clare Mackintosh on kirjoittanut kolme psykologista trilleriä, joten loogisinta olisi ollut pamauttaa neljäskin siihen perään. Brittikirjailija ei kuitekaan tehnyt niin - ja hyvä näin! Lopun jälkeen on kustantajan mukaan "romaani valinnoista, rakkauden voimasta ja hauraudesta, surusta ja toivosta". Se ketoo parista, jonka pieni poika sairastuu vakavasti ja pariskunta joutuu tekemään yhden elämänsä suurimmista päätöksistä. Olen innoissani, koska olen aiemmilla romaaneillaan Mackintosh on osoittanut olevansa taitava juonenkuljettaja. Hänen trillerinsä alkoivat kuitenkin jo vähän toistaa itseään, joten on mielenkiintoista nähdä, miten Mackintosh selviää tässä genressä.


Jojo Moyes: Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia
syyskuu 2019 / Gummerus

Jojo Moyes on yksi suosikeistani, joten häneltä julkaistavat teokset ovat aina kiinnostavien joukossa. Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia on nimensä mukaisesti kertomuskokoelma, jossa on kuvauksia ihmissuhteista. Yksi kokoelman tarinoista kertoo romaanin Ne, jotka ymmärtävät kauneutta päähenkilöistä. Tätä odotan!


Inka Nousiainen: Mustarastas
syyskuu 2019 / WSOY

Pidin Nousiaisen teoksesta Kirkkaat päivä ja ilta, jonka kuuntelin äänikirjana. Mustarastas kertoo vuonna 1989 tapahtuneesta tragediasta: 17-vuotias Juha lähtee laivalle ja katoaa jäljettömiin. Kirjassa Juhan jo aikuinen pikkusisko palaa muistelemaan menneitä. Odotan kaunista ja tunnelmallista tekstiä.



Emma Vepsä: Tie Teheraniin
syyskuu 2019 / Atena

Emma Vepsän Asfalttivolgaa etelään oli yksi viime vuoden parhaista lukukokemuksistani. Siinä Vepsä liftasi Moskovasta Afganistaniin. Tie Teheraniin on sekin liftaus- ja matkakirja: nyt peukalokyytiläisen matka käy Iraniin. Tätä odotan ehkä eniten kaikista kevään kirjoista!


Kari Lumikero: Uutismies
lokakuu 2019 / Tammi

Jos olet joskus katsonut uutisia, olet todennäköisesti ainakin kuullut Kari Lumikerosta. Legendaarisen toimittajan omaelämäkerta kiinnostaa ennen kaikkea ammatillisessa mielessä.


Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen
lokakuu 2019 / Atena

Katoan yön pimeyteen kertoo tositarinan toimittajasta, joka yrittää pakkomielteisesti jäljittää Kaliforniaa piinaavan sarjamurhaajan. En ole kuullut kyseisestä tapauksesta aikaisemmin, mutta veikkaan, että tämä kirja tulee olemaan yhtä aikaa sekä kamala että erittäin kiinnostava.


John Kåre Raake: Jää
lokakuu 2019 / Bazar

Norjalaisen John Kåre Raaken trilleri Jää sijoittuu Pohjoisnavalle, jossa tutkijat ovat dokumentoimassa ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja. Matka muuttuu kuitekin nopeasti, kun Pohjoisnavalta löytyy Kiinan valtion salainen tukikohta. Uudet pohjoismaiset dekkaristit kiinnostavat, mutta tässä kirjassa houkuttelee ensisijaisesti mielenkiintoinen miljöö. 


Amanda Vaara: Heti vapaa
lokakuu 2019 / Karisto

Heti vapaa on Majatalo Villa Venlasta kertovan sarjan kolmas osa. Olen pitänyt aiemmista: Pientä fiksausta vailla ja Yösähköä, jotka ovat olleet kevyttä ja raikasta hömppälukemista. Toinen osa Yösähköä tosin jätti vähän jotain hampaankoloonkin, muttei niin paljoa, että jättäisin tätä kolmatta osaa lukematta. 


Maria Veitola: Toisinpäin
lokakuu 2019 / Johnny Kniga

Maria Veitolan Veitola teki minuun vaikutuksen, joten haluan ehdottomasti lukea myös naisen seuraavan kirjan. Tai en ehkä lukea - todennäköisesti haluan kuunnella sen äänikirjana, niin kuin tein Veitolankin kanssa. Toisinpäin tulee varmasti olemaan aika erikoinen kirja, sillä siinä Maria Veitola vastaa ihmisten hänelle esittämiin kysymyksiin.


Veitolan ja Clevelandin kirjojen kansikuvia ei vielä löytynyt kustantajan sivuilta. 

You Might Also Like

2 comments

  1. Hyvä lista syksyllä ilmestyvistä kirjoista, joista moni päätyy lukulistalle. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos löytyi kiinnostavia! Mun listani oli aluksi varmaan tuplasti pidempi, mutta piti karsia, jottei menisi ihan yli taas... Näissäkin riittää lukemista.

      Poista