Amanda Vaara: Pientä fiksausta vailla

19.48


Burnoutista toipuva Venla haluaa aloittaa puhtaalta pöydältä. Takana on ura kiinteistönvälittäjänä ja hankala avioero juristimiehestä. Venla päättää jättää cityelämän ja ostaa pikkukaupungista itselleen ja lapsilleen vanhan kansakoulun. Talon myötä Venla hankkii kokonaan uuden elämäntavan majoituspalveluineen, pop up -kahviloineen ja blogeineen. Majatalo Villa Venlaan hakeutuu värikästä väkeä. On niin aamiaispöydästä eväitä tekevää tuote-esittelijää kuin perinteistä reppureissaajaakin. 

Ja yhtenä päivänä taloon astuu kitaroineen rastatukkainen trubaduuri Juuso, taiteilijanimeltään Jörn. Pienen fiksauksen sijaan Venlan tunteet joutuvat totaalimyllerrykseen.

Karisto, 2017, 254 sivua. 

Pientä fiksausta vailla aloittaa viihdesarjan, jossa seurataan oravanpyörästä hyppäävän Venlan uutta elämänvaihetta. Romaanin takana on kirjailija Niina Hakalahden sivupersoona Amanda Vaara. Hakalahti on aiemmin julkaissut romaaneja, runokokoelmia ja lastenkirjoja. Minulle hän ei ole entuudestaan tuttu, mutta ainakin romanttisen viihteen kirjoittaminen luonnistuu kirjailijalta mainiosti.

Pientä fiksausta vailla ei ole kovin syvällinen romaani, mutta ei sen tarvitsekaan olla. Itse tartuin kirjaan sen kepeän ja värikkään kannen perusteella, enkä pettynyt. Kansien välissä oli juuri sitä, mitä kansikin lupasi: reipasta ja värikästä romanttista hömppää. Hömppää Pientä fiksausta vailla siis nimenomaan on, mutta se on hyvää hömppää. Kirja oli juuri sopiva välipala vakavampien teemojen väliin. Siinä sai laittaa aivot hetkeksi vapaalle ja uppoutua uuden elämän aloittavan Venlan arkeen.

Vaikka Pientä fiksausta vailla on jokseenkin ennalta-arvattava ja etenee tyypillisen romanttisen viihderomaanin kaavalla, on siinä tuore ote. Kirjan päähenkilö Venla pyörittää Airbnb-majataloa ja kirjoittaa samalla lifestyle-blogia. Itse en ainakaan ole onnistunut aikaisemmin törmäämään tällaiseen asetelmaan.

"21.3. kello 00.20
Kotona. Lapset viimein unessa. Villasukat, lasi viiniä ja väsymys. Mutta onnellinen väsymys. 
Tästä alkaa uusi elämä!
Lupaan päivittää tänne ahkerasti, huomenna kuvia. 
Nyt pus ja hyvää yötä!"

Majoituskuvioiden lisäksi romaaniin mahtuvat itsekäs ex-mies ja huoltajuuskiista, rajojaan kokeileva teini-ikäinen tytär, kleptomaani-naapurit ja iki-ihana, mutta niin mystinen rastapää Jörn.

Tällaisille kirjoille on paikkansa, ja tulen varmasti tarttumaan myös sarjan seuraavaan osaan.

"Linja-auto tuli ja poimi Sophien ja Brianin mukaansa. Venla irtautui ikkunan äärestä, oli hyvä heti samantien siivota majoittujien huone. Huone oli siisti, vain lakanat olivat suloisesti sekaisin. Roskiksessa oli omenankuoria sekä jonkin vegaanisen patukan kääre. Huoneessa tuoksui nuorilta ihmisiltä. 
Tästä lähtien Venla löytäisi ihmisten elämän palasia heidän käyttämistään huoneista."


Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 


  • Evaria, joka kirjoittaa blogissaan tykänneensä kovasti uuden sarjan aloitusosasta. 
  • Lukuneuvoja, jonka mielestä kirja sopii luettavaksi sellaisiin tilanteisiin, kun arki painaa pälle. Olen samaa mieltä. 
  • Lukulampun valossa -blogin Maija, jonka sanojen mukaan kirja oli "iloinen pieni chick lit -ahmaisupala".


Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 41. valitse kirja sattumanvaraisesti.

You Might Also Like

0 comments