Venla Pystynen & Linda-Maria Roine: Mercedes Bentso - Ei koira muttei mieskään

15.17


Yhdenkin ulkopuolisen tuki voi kääntää solmuun menneen elämän suunnan.
Nuoren naisen selviytymistarina huumehelvetistä.

Naisnäkökulmasta kerrottu tositarina Helsingin huumepiireistä ja musiikin pelastavasta voimasta. Kertomus siitä, miten yksikin välittävä ihminen voi pelastaa elämän. Kun helsinkiläinen Linda-Maria Roine on 16-vuotias, hän tapaa sattumalta juuri vankilasta vapautuneen narkomaanin ja alkaa seurustella tämän kanssa. Tyttö ajautuu huonoon seuraan. Hyvinvointivaltion syrjäkujilla Linda-Maria tutustuu ihmisiin, jotka ovat tippuneet kaikkien turvaverkkojen läpi. Naiset kärsivät jatkuvasta hyväksikäytöstä, vaientamisesta ja väkivallasta. Kun poikaystävä lähes tappaa Linda-Marian kamapäissään, tyttö saa repäistyä itsensä irti huumemaailmasta.

Johnny Kniga, 2019. 320 sivua. 
Äänikirja 6 h 5 min, lukija Linda-Maria Roine.

Ennen tätä kirjaa en ollut kuullutkaan Linda-Maria Roineesta, Mercedes Bentsosta. Bongasin kirjan katalogeista, kiinnostuin vähäsen, mutten kuitenkaan laittanut varaukseen asti.

Kun some alkoi täyttyä teoksen hehkutuksesta ja valtavista vaikuttumiskokemuksista, otin kirjan kuunteluun.

Mercedes Bentso - Ei koira muttei mieskään kertoo helsinkiläisestä Linda-Maria Roineesta, joka ajautuu teini-ikäisenä huumepiireihin. Taustalla on lapsuuden hyväksikäyttöä, ja hyväksikäytetyksi Roine tulee nytkin. Narkkarimaailman lisäksi kirja kertoo muun muassa syrjäytymisestä, romanikulttuurista ja naisten asemasta.

Tarinan lomaan on ripoteltu Mercedes Bentson kappaleiden sanoituksia. Toisinaan ne kuljettavat juonta eteenpäin, toisinaan tuovat esille Linda-Maria Roineen tunteita, raivoa ja vihaakin. Sanoitukset pääsevät kirjassa oikeuksiinsa ja varsinkin äänikirjaformaattiin ne tuntuvat sopivan hienosti.

Itse teos on karu ja kamala. Linda-Maria Roine kertoo kokemastaan rehellisesti ja kaunistelematta, mikä on todella rohkeaa. Hän kertoo asioista, joista useimmiten halutaan vaieta.

En muista pitkään aikaan lukeneeni mitään näin aidon tuntuista.

Kuunnellessani tajuan eläväni todella tiukasti omassa kuplassani. Olen valtaväestön edustaja, elän hyvin toimeentulevan työssäkäyvän arkea ja minulla on perusasiat aika hyvin. En tiedä mitään siitä, mistä Linda-Maria kertoo ja mitä hän on joutunut kokemaan - eikä hän ole edes minun ikäiseni.

Mercedes Bentso on todella silmiä avaava kirja, vaikkei sen kuunteleminen olekaan kivaa. Äänikirjan lukija on Linda-Maria Roine itse, mikä tekee kokemuksesta entistä vaikuttavamman. Tämä on kirja, joka lähes jokaisen olisi hyvä lukea, ihan jo sen omasta kuplasta poistumisen takia.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, Yle Areenassa on vielä toistaiseksi katsottavissa Linda-Maria Roineesta kertova dokumentti. En ole sitä vielä itse katsonut, mutta aion katsoa.

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

 • bookishteaparty-blogin Katri, jonka mielestä kirjasta voi saada paljon irti, kun käyttää kriittistä lukutaitoa. 
 • 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä -blogin Marile, jonka mielestä jokaisen etuoikeutetun valkoisen suomalaisen pitäisi lukea tämä kirja.

You Might Also Like

5 comments

 1. Luin kirjan tänään. Linda-Maria on kokenut kovia nuoren elämänsä aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin todellakin on, sitä on hankala itse edes käsittää.

   Poista
 2. Kaipa täytyy tämäkin lukea! Olen nähnyt kirjaa kovasti kehuttavan, ja Mercedes Bentson olen kyllä tiennyt vaikkakaan hänen musiikkiaan en ole kuullut. M.B kuulosti minusta niin oudolta, etten ole välittänyt edes ottaa hänestä selvää. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Uskallankohan edes lukea tuollaista. Ja jotenkin tuo narkkarielämä tuntuu niin vastenmieliseltä, tuntuu vaikealta edes lukea siitä. Jotenkin kuitenkin houkuttaisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä tosiaankaan mitään miellyttävää luettavaa ole. Itselleni kirja kuitenkin oli silmiä avaava, joten jos yhtään houkuttaa niin ehkä suosittelisin kokeilemaan.

   Poista