Jussi Adler-Olsen: Metsästäjät

20.21


Sisarukset löytyvät murhattuina kesämökiltä Tanskan pohjoisosasta kesällä 1987. Epäilykset kohdistuvat kuuluisan sisäoppilaitoksen oppilaisiin, jotka olivat lähiseudulla viettämässä viikonloppua. Mitään ei kuitenkaan voida todistaa ja murhaajaa ei löydetä. Vuosia tapahtuneen jälkeen yksi oppilaista tunnustaa murhan ja istuu nyt vankilassa.

Tapauskansio päätyy vanhoja selvittämättömiä rikoksia tutkivan Osasto Q:n pomon Carl Mørckin pöydälle, mutta kukaan ei tiedä, miksi – tapauksenhan pitäisi olla selvä. Pian kuitenkin paljastuu, että se on kaikkea muuta kuin loppuun käsitelty. Mørck ja hänen omaperäinen apulaisensa Assad saavat hankalaksi osoittautuvassa tutkinnassa vahvistusta uudesta sihteeristä, nuoresta ja kipakasta Rosesta.

Osasto Q:n tutkimukset ulottuvat Kööpenhaminan kodittomien joukosta aina Tanskan yhteiskunnan huipulle. Monet sisäoppilaitoksen oppilaista ovat nyt poliitikkoja ja menestyneitä liikemiehiä, joiden erityisen julmat harrastukset ovat saanet innoituksensa Kellopeliappelsiinista. Rahan taakse piiloutuva raakuus ja pahuus yllättävät kaikessa karmivuudessaan jopa kokeneen rikosetsivän.

Gummerus, 2013. 451 sivua.
Alkuteos Fasandraeberne, 2008. Suomentanut Katriina Huttunen. 


Metsästäjät on tanskalaisen Jussi Adler-Olsenin Osasto Q -sarjan toinen osa. Pidin kovasti sarjan ensimmäisestä osasta Vanki, joka oli nopeatempoinen ja kiinnostava dekkari. Erityisesti ihastuin mieleenpainuviin ja hyvin kuvailtuihin henkilöhahmoihin ja Adler-Olsenin huumoriin.

Metsästäjät oli sekin hyvä teos, mutta ei ehkä aivan täysin yltänyt ensimmäisen osan tasolle.

Tässä kirjassa Carl Mørck alkaa tutkia vuosikymmeniä sitten tapahtunutta kaksoismurhaa, josta on tuomiokin jo annettu. Tapaukseen arvellaan kuitenkin liittyvän jotain epäselvää, ja samalla Mørck tulee tutkineeksi myös monia muita pahoinpitelyjä, oletettuja tapaturmia ja katoamisia, joiden huomataan liittyvän tutkinnassa olevaan kaksoismurhaan. Katseet kohdistuvat vaikutusvaltaisten ja varakkaiden ihmisten suuntaan.

Juoni on monipolvinen ja siihen liittyy paljon hahmoja ja sivujuonteita. Keskiössä on kuitenkin koko ajan valta ja vallankäyttö, monellakin tapaa. Miten rikokset näyttäytyvät eri valossa, jos on rahaa ja valtaa. Miten valtaa voi käyttää ystäviin - ja eläimiin. Kirjan nimen mukaisesti kirjassa myös metsästetään, muttei aivan täysin perinteisessä mielessä.

Adler-Olsen on jälleen vahvimmillaan henkilöissä. Ne on rakennettu oivallisesti: pahikset ovat niin vastenmielisiä, että heitä on helppo vihata. Carl Mørck sen sijaan saa lukijan entistä enemmän puolelleen, samoin iki-ihana Assad. Myös tiimin vahvistukseksi palkattu sihteeri Rose on hupaisa tyyppi, jolta voi odottaa tulevissa kirjoissa mitä tahansa.

Metsästäjät sisältää kohtalaisen paljon väkivaltaa ja raakuuttaa, sekä ihmisiin että eläimiin kohdistuvaa. Itse en ole herkkä lukija, mutta kirjan teemat olivat ahdistavia ja myös minulle paikoitellen liikaa.

Kirja on kuitenkin lajissaan erittäin hyvä ja Adler-Olsen on selvästi osoittanut mielikuvituksensa. Kumpikaan Osasto Q -sarjan kahdesta ensimmäisestä osasta ei kyllä ole juoneltaan sitä perinteisintä dekkariosastoa.

***

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 32. Kirjan nimessä on ammatti. Metsästäjäkin varmasti on jossain päin maailmaa ammatti.

Kirja sopii myös kohtiin:
1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä
36. Kirjassa ollaan yksin
40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Rakkaudesta kirjoihin -blogin Annika, jonka mielestä kirja on kirjallisesti tasokas ja juoneltaan loistavasti kulkeva trilleri. 
  • Kirjat kertovat -blogin Satu, jonka mielestä kirjaa voi suositella pohjoismaisten dekkareiden ystäville.
  • Iltaluvut-blogin Mikko, jonka mielestä kirja on erittäin viihdyttävää luettavaa. 

You Might Also Like

0 comments