Jere Nurminen: Kiira - Ehjäksi särkynyt

20.44


Otava, 2018. 240 sivua. 
Äänikirja 7 h 33 min, lukija Heljä Heikkinen. 

Taitoluistelun viisinkertainen suomenmestari ja kolminkertainen EM-mitalisti. Valion mainoskasvo, vuoden positiivisin suomalainen - Kiira Korven tunnistaa todennäköisesti jokainen suomalainen, vaikkei taitoluistelua olisi koskaan erityisesti seurannut.

Itse olen aina pitänyt taitoluistelua kiinnostavana ja hienona lajina, mutta varsinaisesta lajituntemuksesta tai edes lajin seuraamisesta ei voida todellakaan puhua. Kiira Korpi on myös jäänyt minulle varsin etäiseksi persoonaksi, mutta odotin sitäkin suuremmalla mielenkiinnolla, mitä hänestä kertova kirja minulle tarjoaisikaan.

Ja sehän tarjosi vaikka mitä. Hauskoja hetkiä lenkkipolulla, kun oli pakko nauraa ääneen. Vakavia aikoja auton ratissa, kun kirjan sisältö kävi ajoittain rankaksikin. Välillä oli keskeytettävä kokkaus ja mentävä kertomaan miehelle, mitä kirjassa sillä hetkellä tapahtui.

Kuten edellisestä voi päätellä, tykkäsin valtavasti!

Kiira - Ehjäksi särkynyt on varmaan jossain määrin aika perinteinen urheilijan elämäkerta. Kirjassa käydään läpi lapsuus ja nuoruus, lajin pariin tulo, tie huipulle, valmennussuhteet, sponsorikuviot, kilpaura, loukkaantumiset ja lopulta lopettaminen. Nämä kaikki asiat kerrotaan kuitenkin valtavan kiinnostavasti. En osaa sanoa, tuleeko kiinnostavuusarvo siitä, että en tosiaankaan tiedä näitä asioita entuudestaan. En tunne Kiira Korven tietä taitoluistelun huipulle, enkä käytännössä myöskään hänen saavutuksiaan taitoluistelun parissa. En ole lukenut iltapäivälehtien otsikoita, joten kaikki asiat tulevat tutuiksi ensimmäistä kertaa tätä kirjaa kuunnellessa.

Urheilu-uran lisäksi kirjassa valotetaan jonkin verran myös Kiira Korven yksityiselämää. Mikään varsinainen paljastuskirja tämä ei ole, mutta Korpi päästää lukijan muutaman askeleen verran lähemmäs kuin moni muu julkisuuden henkilö. Kirjassa käydään läpi muun muassa sitä, miten Korpi tapaa aviomiehensä Arthur Borgesin ja lukija pääsee mukaan jopa pariskunnan häihin.

Erityisesti mieleen jää upporikas venäläismies, joka ihastuu Kiiraan ja muun muassa ostaa hänelle satoja tuhansia maksavan Audin.

Kiira - Ehjäksi särkynyt on taidokkaasti kirjoitettu ja rakennettu kirja. Urheilutoimittajana tunnetuksi tullut, Ylen viestinnän päällikkönä tällä hetkellä työskentelevä Jere Nurminen todella osaa asiansa. Kirja on kiinnostavien faktojen lisäksi täynnä tunnetta. Teksti on kirjoitettu minä-muotoon, joten tulee sellainen olo, että Kiira tosiaan kertoo näitä asioita juuri minulle. Se tekee lukukokemuksesta läheisen.

Kiira Korpi kertoo asioista avoimesti, oikeastaan yllättävänkin avoimesti. Millaista oli aloitella kallista taitoluisteluharrastusta, kun perheen tulot olivat mitä olivat? Mitä taitoluistelijan päässä liikkui, kun hän jossain vaiheessa koki olevansa liian isokokoinen? Millaista oli, kun valmentaja vaati liikoja, viikot oli aikataulutettu minuutilleen ja nuoren luistelijan olisi ollut pakko revetä jokaiseen suuntaan?

Kirjan keskeisin sanoma - ainakin juuri minulle - on se, että aina ei tarvitse yrittää miellyttää jokaista. Aina ei tarvitse olla täydellinen eikä elämän tarvitse olla yhtä suorittamista. Joskus voi sanoa myös ei ja tehdä niin kuin itsestä parhaalta tuntuu.

You Might Also Like

0 comments