Kesän ja syksyn 2020 kiinnostavimmat kirjat

20.49


Pitkin kevättä on tipahdellut luettavaksi kustantamojen kirjakatalogeja. Niiden selaaminen on ollut ristiriitaista: niin paljon kivoja uutuuksia tulossa, mutta nykyisetkin uutuuslainat odottelevat kirjastoissa hakijoitaan. Siitä huolimatta päätin koota listausta syksyn kiinnostavimmista kirjoista - ja laitoin myös monen monta kirjaa varaukseen. Katsotaan millainen uutuuskirjojen suma jossain vaiheessa on edessä.

Listalla on 19 kirjaa, mikä on ihan liikaa, mutta en anna sen häiritä. Joukossa on ilahduttavan erilaisia kirjoja. Siellä on vanhoja suosikkeja, kuten Riley, Moyes, Murakami ja Ahava, mutta myös paljon uusia tuttavuuksia. Mukana on omaelämäkertaa, tietokirjallisuutta, trillereitä, romanttista viihdettä, kotimaista naisten kirjoittamaa nykykirjallisuutta - ja myös kirjoja monista eri maista.

Hieno kirjakesä ja -syksy tulossa!

Laura Manninen: Sitten tapasin pehmeän miehen (Otava) - julkaistaan kesäkuussa
Laura Mannisen autofiktiivinen esikoisteos Kaikki anteeksi oli ihan huikea kirja. Siksi myös tämä menee ehdottomasti lukulistalle. Sitten tapasin pehmeän miehen tosin vaikuttaa täysin erilaiselta kirjalta kuin karun kaunis esikoisteos, sillä kuvaustekstin mukaan kirja on "törkeän hauska kuvaus helsinkiläisen Marjaanan ihmissuhteista". Voi olla riski, ettei tämä ole minun kirjani, mutta kokeillaan.

Adrian McKinty: Ketju (Otava) - julkaistaan kesäkuussa
Tämän trillerin idea on niin kiero ja kiinnostava, että se on pakko lukea! 
"Jätit juuri lapsesi bussipysäkille. Puhelimesi soi. Soittaja on tuntematon. Hän kertoo siepanneensa tyttäresi.Nyt sinun on maksettava lunnaat – ja vuorostasi siepattava jonkun muun lapsi. Tyttäresi pääsee vapaaksi vasta kun uhrisi vanhemmat sieppaavat seuraavan lapsen. Jos jokin näistä kohdista jää toteutumatta, lapsesi tapetaan."

Trevor Noah: Laiton lapsi : värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa (Atena) - julkaistaan kesäkuussa
Yritän valita listalleni myös tietokirjoja ja elämäkertoja. Trevor Noahin omaelämäkerta kuvaa kasvuvuosia rotuerottelun hallitsemassa Etelä-Afrikassa. Eteläafrikkalaisen Trevor Noahin elämä alkoi rikoksesta: hän syntyi valkoisen isän ja mustan xhosa-äidin lapseksi. Hänen syntymävuonnaan 1984 rotujen sekoittamisesta saattoi saada jopa viisi vuotta vankeutta, ja käytännössä Noah eli 5-vuotiaaksi sisätiloissa, ettei häntä vietäisi vanhemmiltaan.

Helen Monks Takhar: Kaikki mitä halusit (Otava) - julkaistaan kesäkuussa
Kesällä ilmestyvää psykologista trilleriä kuvaillaan Gillian Flynnin Kiltin tytön manttelinperijäksi. Eihän siitä voi olla kiinnostumatta! Kirja sijoittuu aikakauslehtimaailmaan.

Selja Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiä (Gummerus) - julkaistaan elokuussa
Olen lukenut Ahavalta kaksi hänen aiempaa teostaan ja pitänyt niistä paljon. Siksi myös tämä kiinnostaa. Kesällä julkaistava kirja liikkuu vuosisatojen aikasäteellä: 1600-luvun noitavainoista nykypäivän Berliiniin. 

Eeva Kolu: Korkeintaan vähän väsynyt (Gummerus) - julkaistaan elokuussa
Kirja uupumuksesta ja uupumisesta. Mikä kaikki uuvuttaa ja vie meitä burnoutiin? 

Valeria Luiselli: Kadonneiden lasten arkisto (Gummerus) - julkaistaan elokuussa
Meksikolaisen Valeria Luisellin tarina kertoo Yhdysvaltoihin Meksikon rajan yli pyrkivistä lapsista. Vieraita teemoja, joten kiinnostaa!

Delia Owens: Suon villi laulu (WSOY) - julkaistaan elokuussa
Tätä kirjaa on ylistetty jo ennakolta niin paljon, että se voi olla joko todella hyvä tai sitten ihan ylihypetetty tapaus. Jenkkikirjailijan teosta kuvaillaan sydäntä särkeväksi kasvutarinaksi, murhamysteeriksi ja lumoavaksi kertomukseksi luonnon kauneudesta.

Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja (WSOY) - julkaistaan syyskuussa
Tämä kirja on ilmeisesti ollut jonkinmoinen hitti muualla maailmassa ja myyty kymmeniin maihin. Kirjaa kuvaillaan mustan huumorin sävyttämäksi ja se kertoo nykypäivän Nigeriasta. Kirjailija itse on nigerialainen. Kuulostaa mielenkiintoiselta, enkä taida koskaan olla lukenut mitään Nigeriasta. 

Roxane van Iperen: Auschwitzin sisaret (Bazar) - julkaistaan syyskuussa
Tietokirja kertoo juutalaissiskoista, jotka pelastivat kymmeniä ihmisiä toisen maailmansodan aikana pyrittämällä Hollannin suurinta vainottujen piilopaikkaa. Kirjan kirjoittanut Roxane van Iperen törmäsi siskosten tarinaan ostettuaan heidän vanhan kotitalonsa muutama vuosi sitten. Remontin yhteydessä talon kätköistä paljastui piilopaikkoja ja dokumentteja talon salatusta menneisyydestä. 

Terhi Kokkonen: Rajamaa (Otava) - julkaistaan syyskuussa
Kokkosen esikoisteos on psykologinen romaani, jota kustantaja kuvailee trillerimäiseksi. Se kertoo kireästä avioliitosta ja poikkeusolosuhteista - miten tähän aikaan sopivaa. 

Maja Lunde: Viimeiset (Tammi) - julkaistaan syyskuussa
Lunden ilmastotrilogian päätösosa kiinnostaa, varsinkin, kun se vaikuttaa teemaltaan näistä kaikista kolmesta ehkä mielenkiintoisimmalta. Kirjassa käsitellään nimittäin Mongolian villihevosia. 

Susanne Maude: Ennen kuin unohdat (Gummerus) - julkaistaan syyskuussa
Turkulaisen Susanne Mauden esikoisromaani sijoittuu 60-luvun Turkuun ja kuvaa aikuistumista. Turkuun sijoittuva, naisen kirjoittama esikoisteos. Se riittää kiinnostumaan.

Jojo Moyes: Tähtien antaja (Gummerus) - julkaistaan syyskuussa
Ah, uutta Moyesia! En malta odottaa! Tässä kirjassa matkustetaan hevosilla halki vuoriston, joten - sekin vielä.  

Lucinda Riley: Auringon sisar (Bazar) - julkaistaan syyskuussa
Olen pitänyt Rileyn Seitsemän sisarta -sarjasta kovasti, joten tokihan sen kuudes osa on päästävä lukemaan. Minulla on kyllä viideskin osa vielä kirjastossa odottamassa, mutta toivottavasti ehdin saada sen käsiini ennen kuudetta. Auringon sisaressa matkataan Afrikkaan, joten kiinnostava tarina on varmasti taas luvassa. 

Haruki Murakami: Pimeän jälkeen (Tammi) - julkaistaan lokakuussa
Murakami, noh, mitä siitä pitää sanoa. En tosin ole lukenut kuin kaksi, joista toista rakastin ja toinen oli ihan ookoo. Uskon kuitenkin, että voisin kovastikin tykätä Murakamista. 

Linda-Maria Roine: Mercedes Bentso - Totuus ja tunnustus (Johnny Kniga) - julkaistaan lokakuussa
Linda-Maria Roineen omaelämäkerta Merdeces Bentso - ei koira muttei mieskään oli yksi parhaita viime vuonna lukemiani (tai kuuntelemiani) kirjoja. Uusi kirja on tekstikokoelma "vähemmistöjen ja erilaisten päähänpotkittujen puolesta sekä oman tiensä löytämisestä, vaikeuksista selviämisestä ja hyvän kiertoon laittamisesta." Kirja ilmestyy myös äänikirjana, ja jos Roine itse lukee sen, aion ehdottomasti kuunnella tämän. 

Richard Shepherd: Epäluonnolliset syyt (WSOY) - julkaistaan lokakuussa
Brittiläisen oikeuslääkärin kirja päästää kurkistamaan patologin työhön ja tunnettujen tapausten kuolemansyytutkimuksiin. Kirjailija on työskennellyt patologina 30 vuotta. Aihe kiinnostaa, joten tämä kirja on pakko lukea. 

Lucy Foley: Jahti (Otava) - julkaistaan marraskuussa
Suljetun paikan trilleriä odotettavissa! Kustantaja kertoo kirjasta näin: 
Yhdeksän kolmekymppisen lontoolaisen kaveriporukka matkustaa uudenvuoden viettoon syrjäiseen lomakylään Skotlannin Ylämaille. Lomanvietto saa karmean käänteen, kun yksi joukosta löydetään murhattuna. Samaan aikaan lumimyrsky eristää lomakohteen, ja henkiin jääneet ovat loukussa. Onko yksi heistä murhaaja?

You Might Also Like

2 comments

  1. Tämä vuosi on täynnä ihania kirjoja. En ole koskaan varannut niin paljon kirjoja kirjastosta kuin tänä vuonna. Toivottavasti kirjastotkin avataan toukokuussa. Ainakin lainauspalvelu voisi toimia.
    Ahavan kirja on minulle The Kirja, jota odotan eniten.

    Iloista vappua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirjojen varaaminen kirjaston kiinni ollessa on aika riskialtista, kohta huomaa olevansa ihan hukassa uutuuksien kanssa. Aina yritän vähän rajoittaa tätä uutuuksien varailua, jotta olisi aikaa lukea myös vanhempia kirjoja, mutta tällä kertaa innostuin taas vähän liikaa.

      Iloista vappua sinullekin! :)

      Poista