D.B. John: Pohjoisen tähti

20.08


Bazar, 2020. 528 sivua. 
Alkuteos Star of the North, 2018. Suomentanut Kristiina Vaara. 

Huh, mikä kirja! Brittikirjailija D.B. Johnin kirjoittama Pohjoisen tähti on aivan hirveä ja järkyttävä, mutta samanaikaisesti erittäin kiinnostava ja vetävä trilleri, joka on rakennettu taitavasti.

Pääosin Pohjois-Koreaan sijoittuvassa tarinassa seurataan kolmen eri henkilön elämää, ja näiden henkilöiden tiet tietysti jossain vaiheessa risteävät. Ensimmäinen henkilöistä on Pohjois-Koreaa tutkiva yhdysvaltalainen Jenna Williams, joka värvätään CIA:han. Jennan kaksoissisar on kadonnut vuosia sitten, ja Jenna uskoo työn CIA:ssa tuovan mahdollisuuden selvittää, mitä hänen sisarelleen tapahtui.

Kaksi muuta päähenkilöä ovat pohjoiskorealaisia. Rouva Moon työskentelee rangaistusleirillä Pohjois-Koreassa, Cho Sang-ho puolestaan elää Pjongjangissa korkea-arvoisena armeijan upseerina.

Kattaus on monipuolinen ja henkilöt hyvin luotuja. Erityisesti kiinnyn kekseliääseen ja määrätietoiseen rouva Mooniin, mutta myös Cho saa kirjan edetessä uusia puolia ja syvyyttä, jota harvoin tämän genren kirjoissa näkee. CIA:n värväämä Jenna puolestaan on ajoittain hieman epäuskottava, joskin genrelle tyypillinen hahmo, joka laittaa lukijan hymyilemään: kaunis, superälykäs nuori nainen, jolla on mielettömät taistelulahjat ja joka teilaa yksinään vaikka kymmenen miestä.

D.B. Johnin tarinan tunnelma kehittyy pikku hiljaa. Se tuntuu käynnistyvän hieman hitaasti, mutta juoni tihenee ja tunnelma tiivistyy hienolla tavalla loppua kohden. Koska kyse on trilleristä, mennään jossain vaiheessa jo todella lujaa ja pientä amerikkalaisuushenkisyyttä ja överiksi vetämistä on havaittavissa, mutta kirja toimii genressään mainiosti.

Kaikkein tärkeimmässä roolissa on tietysti koko ajan Pohjois-Korea, tuon meille niin vieraan suljetun valtion elämä ja siellä tapahtuvat järkyttävät asiat. Pohjoisen tähti alkaa kirjailijan huomautuksella, jossa kerrotaan, että kirjan lopussa paljastetaan, mitkä kirjassa esiintyvistä asioista perustuvat tositapahtumiin. Kirjailija kuitenkin kehottaa lukemaan nämä vasta kirjan lopussa, sillä osuus sisältää juonipaljastuksia.

Mietinkin siis koko tarinan ajan, kuinka iso osa tarinasta ja sen kamalista asioista on totta. Pelottavan suuri osa on. Kuten jälkisanoistakin paljastuu, D.B. John on selvästi tehnyt taustatyönsä hyvin. Totuuspohjaisuus tekee tarinasta entistä järkyttävämmän. Tietysti kirjassa on myös paljon keksittyä ja genren vuoksi kirjailija on varmasti ottanut paljon vapauksia siinä, miten hän asiat esittää, mutta vakavia ja karmeita asioita käsitellään kuitenkin tarvittavalla kunnioituksella.

En halua paljastaa kirjasta kovin paljon, sillä se kannattaa itse lukea. Pohjoisen tähti on todella kiinnostava ja ajatuksia herättävä teos, ja odotan mielenkiinnolla sen jatko-osaa, jota D.B. John parhaillaan kirjoittaa. Pohjoisen tähden lopussa muutamat asiat jäävätkin sen verran auki, että niihin on kiinnostavaa palata.

Varoitan kuitenkin, että Pohjoisen tähti sisältää väkivaltaa ja kohtalaisen rankkoja kuvauksia, enkä siksi suosittele sitä kaikkein herkimmille lukijoille.

-

Helmet-lukuhaasteessa 2020 kirja sopii ainakin kohtiin
7. Kirjassa rikotaan lakia
9. Kirjassa kohdataan pelkoja
15. Fiktiivinen kertomus, jossa mukana todellinen henkilö
30. Kirjassa pelastetaan ihminen
39. Kirjassa lennetään (ollaan lentokoneessa)
41. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan
42. Kirjassa on isovanhempia
49. Vuonna 2020 julkaistu kirja

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

 • Luettua ja maistettua, jonka mielestä kirja on kiehtova ja koukuttava, mutta dekkarimaiset piirteet menevät ehkä liiallisuuksiin. 
 • Mummo matkalla, jonka mielestä kirja on mielenkiintoinen ja monisyinen, värikäs ja hätkähdyttävästi avaava dekkari.

You Might Also Like

7 comments

 1. Tämä oli superjännittävä kirja. Postaus on tulossa piakkoin. Kirja koukutti minut ja odotan innolla seuraavaa sarjan kirjaa. Huikeaa leikittelyä totuuspohjalla.
  Olen lukenut kirjailijan Seitsemän nimen tytön ja suosittelen. Kertoo pohjoiskorealaisen tytön pakomatkasta. Tositarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin lukemassa postauksesi! Tuo kirjailijan aikaisempi tositarina kuulostaa mielenkiintoiselta. Jonkun pohjoiskorealaisen loikkarin tarinan olenkin joskus lukenut, mutta en juuri tuota.

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä todella hyvältä kirjalta!
  Toivottavasti tulee pian myös äänikirjana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kustantajan sivujen mukaan näyttäisi ilmestyvän 23.4. äänikirjana. :)

   Poista
  2. Kiitos tiedosta!
   Tuota en tiennytkään!

   Poista
 3. Koukuttava kirja, joka paikoin menee hieman yli, mutta vangitsee silti lukijan eikä kirjaa malta jättää kesken. Kuvailee myös hyvin Pohjois-Koreaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aavistuksen överiksi menee jossain vaiheessa, mutta toisaalta se vähän kuuluu tähän genreen. Mua itseäni ei haitannut, mutta ymmärrän että osaa lukijoista ehkä haittaa.

   Poista