Tuomas Nyholm: Samu Haber - Forever yours

19.13


Otava, 2020. 508 sivua. 
Äänikirja 15h 28min, lukija Samu Haber. 

Tuomas Nyholmin kirjoittama Samu Haberin elämäkerta on eittämättä yksi viime vuoden parhaita kotimaisia elämäkertoja - ja erityisesti kuunneltuna. 

En ole Samu Haber tai Sunrise Avenue -fani, en ole ikinä suuremmin kuunnellut kyseistä bändiä tai seurannut Haberin uraa, mutta silti viihdyin tämän kirjan parissa ihan valtavan hyvin. Teos on kirjoitettu taidolla ja sen sisältö on hurjan mielenkiintoinen!

Kun kirja alkoi, jouduin pariin kertaan pohtimaan, minkä kirjan olen oikeastaan kuunneltavakseni valinnut. Oliko tämä sittenkin jokin rikollisen elämäkerta? Haber nimittäin kertoo kirjan alussa lähinnä lomaosakebisneksistään Espanjassa. Ne olivat vähän hämäräperäisiä touhuja, jotka johtivat lopulta oikeuteen asti. Bändikuviot ovat kirjassa pitkään ihan sivuroolissa, ja vaikkei tällaisella menneisyydellä ehkä pitäisikään kehuskella, ovat Haberin tarinat hulvattomia. Ne saavat minut naureskelemaan yksinäni iltahämärissä, kun kuuntelen kirjaa koiraa lenkittäessä. 

Lopulta teoksessa päästään myös Sunrise Avenuen tarinaan ja musiikkiin, jotka ovat nekin mielenkiintoisia. En todellakaan ollut hahmottanut, millainen valtava työ ja sitkeys löytyy bändin taustalta. Haberilla on ollut mieletön usko omaan tekemiseensä ja siihen, miten Sunrise Avenue vielä menestyy - ja tietysti myös niillä muutamilla taustahenkilöillä, jotka olivat potentiaalin bändissä nähneet. Valtaosahan ei nähnyt. 

Sunrise Avenuen menestys ei ole todellakaan tullut ilmaiseksi, ja täytyy arvostaa sitä asennetta ja periksiantamattomuutta, joka Haberilla on ollut. Ei olisi monella ollut pokkaa lähteä tavoittelemaan suoraan kansainvälistä uraa, kun kotimaassakaan ei juuri jalansijaa ollut tullut. 

Tuomas Nyholm on tehnyt kirjailijana hienon työn, kun on saanut tämän kaiken Haberista irti. Kirja on pitkä, mutta kantaa loppuun asti. Erityisesti pidän tyylistä, jolla teksti on kirjoitettu: se on rennon rempseää, värikästä eikä lainkaan vakavaa. Ja kun Haber vielä lukee kirjan itse, saavat lauseet ihan uusia sarkastisia ja humoristisia sävyjä. Oman vivahteensa muusikon elämäkertaan tuo myös se, että hän lukijana muutamaan otteeseen hyräilee niitä biisejä, joista kirjassa kerrotaan. Juuri tällaiset ovat äänikirjan etuja! 

Kuten sanottu, Samu Haber - forever yours on laadukas elämäkerta, joka on suunnattu myös muille kuin Sunrise Avenue -faneille. Se ylsi viime vuoden parhaimpien lukemieni kirjojen joukkoon - tosin ei ole harvinaista, että hyvin kirjoitetut elämäkerrat tuolle listalle päätyvät. 

You Might Also Like

0 comments