Max Seeck: Uskollinen lukija

19.39

Tammi, 2019. 387 sivua. 

Uskollinen lukija on kirja, johon suhtauduin epäillen. The New York Timesin bestseller-listalle noussut suomalaistrilleri - onko se nyt oikeasti mahdollista? Olisiko tämä jotain miehiin vetoavaa jenkkityylistä toiminta-räiskintää (ah, miten stereotypinen ajatus, ihan ärsyttää itseänikin). Toisaalta, kai kirjan olisi oltava hyvä, kun se on noin hyvin myynyt. Samalla kun epäilin, odotukset nousivat korkeiksi. 

Ja täyttyivät. 

Uskollinen lukija liimasi minut sohvalle samoille sijoille kolmeksi perättäiseksi tunniksi, ja loputkin kirjasta tuli luettua vielä saman päivän aikana. Mikään muu kuin todella hyvä kirja ei tee näin. Teoksessa on toki heikkouksiakin, mutta sen huima vetävyys korvaa puutteet. 

Max Seeckin luoma tarina tempaisee lukijan heti melkoisen rikosmysteerin pyörteisiin. Kuuluisan kirjailijan vaimo löytyy murhattuna ja selviää, että murhatapa on kopioitu suoraan kirjailijan teoksesta. Nopeasti huomataan, että uhrit eivät jää tähän - ja kaikille löytyy esikuva samasta kirjasta. 

Asiaa tutkii rikosylikonstaapeli Jessica Niemi, joka hänkin alkaa kirjan mittaan muotoutua kiinnostavaksi hahmoksi. Salattu menneisyys ja salattu tulotaso: hulppea asunto vanhassa arvotalossa ja pieni yksiö kulissina. 

Max Seeck on ehdottomasti luonut kansainvälisen tason trillerin - ja sehän nyt on jo bestseller-sijoituksinakin todettu. Tarina ei todellakaan häpeä muille trillereille, ei kotimaisille eikä ulkomaisille. Juoni on ovela, tapahtuneet rikokset mielikuvituksekkaita ja kammottavia. Myös henkilöt ovat sopivan kiinnostavia eivätkä aivan onttoja, kuten välillä tämän genren kirjoissa on. Ennakoitua jenkkityylistä toiminta-räiskintää ei arvellussa mittakaavassa ole, mutta toki aika reipasta tahtia mennään - suomalaisille ehkä vähän epäluonnollisen reippaastikin. 

Pohjoismainen talvinen miljöö ja sen kuvaus toimii. Nordic noir -tyyppisyyden vuoksi tekstistä välittyy kuva siitä, että ulkomaisille markkinoille on jo kirjoitusvaiheessa tähdätty. Ei se kuitenkaan haittaa, eikä vaikuta häiritsevän päälleliimatulta. 

Kokonaisuutena Uskollinen lukija on siis todella hyvä trilleri. Jos kaipaat kirjaa, josta et malta pysytellä erossa ennen kuin viimeinen sivu on kääneetty, valitse tämä. Jos sen sijaan pitää esimerkiksi käydä töissä, jätä tämä parempaan hetkeen. Voi nimittäin olla, että tämän kanssa työt jäävät tekemättä. 

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 
 • Sanoissa ja sivuilla -blogin Mila, joka suosittelee kirjaa ehdottomasti.
 • Poika lukeekin -blogin Jeolsa, jolle Uskollinen lukija oli parhaita dekkareita, joita hän on hetkeen lukenut. 
 • Luetut.net-blogin Mari, jonka mielestä kirja on erinomainen dekkari, mutta loppu aiheutti pienen pettymyksen.

You Might Also Like

2 comments

 1. Apua, mulla on tämä edelleen kesken :D Tunnistan kyllä kirjan ansiot ja Seeck osaa kirjoittaa ns. elokuvallisesti, löytyy draaman tajua ja vähän enemmänkin. Jostain syystä hahmojen nimet huvittivat minua kovasti, se jotenkin vaikutti lukufiilikseen. Mutta aion kyllä kohta lukea kirjan loppuun, kun sitä blogimaailmassakin kovin hehkutetaan. Odotan tuota samaa flow'ta, joka ei aina iske heti. Suomen Kuvalehdessä (muistaakseni) kirjaa kritisoitiin aikuisten satuna, mutta hei - niitähän me lopulta tarvitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! :D Ymmärrän kyllä jollain tavalla tuon hahmojen nimistä huvittumisen - olisikohan niissäkin taustalla jonkin kansainvälisille markkinoille tähtääminen, Jessica C:llä jne, tiedä häntä. Itse sallin trillereiltä aika vahvaakin epärealistisuutta, mun mielestä se tavallaan vähän kuuluu genreen, ettei kaikki mene ihan niin kuin tosielämässä. Toivottavasti säkin saat tästä kirjasta lopulta jotain irti! :)

   Poista