Stephen King: 22.11.63

17.09


Tammi, 2011. 869 sivua. 
Alkuteos 11/22/63, 2011. Suomentanut Ilkka Rekiaro.  

Tämä kirja epäilytti minua, paljon. Epäilin, etten pitäisi teoksesta, koska kirjan kansi huutaa niin vahvasti Kennedyn murhaa. Samaa lupaili kirjan kuvausteksti: päähenkilö lähtisi estämään presidentti Kennedyn murhan. 

Onneksi luin jostain, että ei tarina pelkkää Kennedyä ole, sillä tämähän oli ihan huikean hyvä!

22.11.63 kertoo äidinkielenopettaja Jake Eppingistä, joka päätyy puolitutun miehen pyynnöstä matkustamaan vuoteen 1958, jossa hän lupaa yrittää estää presidentti John F. Kennedyn murhan. Murha kuitenkin tapahtuu vasta vuonna 1963, joten sitä odotellessa Eppingin on tehtävä kaikenlaista muuta. Hänen pitää muun muassa estää muutama muu murha ja lisäksi elää ihan normaalia elämää - mikä tietysti on vähän hankalaa, kun mieleen tulee kappaleita, joita ei saisi vahingossakaan laulaa (koska niitä ei vielä ole tehty) ja puheessakin meinaavat vilahdella sellaiset sanat, joita kukaan ei ymmärrä. 

Kun aloin lukea tätä kirjaa, minulle tuli heti todella kotoisa olo. Olen lukenut Kingiltä aiemmin vain yhden kirjan, Tervetuloa Joylandiin, josta pidin todella kovasti. Ihastuin jo silloin Kingin helppoon ja jollain tavalla todella lämminhenkiseen kirjoitustyyliin. Henkilökuvaus on todella hienoa. Näin laadukasta kirjaa on todellinen ilo lukea. 

22.11.63 on todellinen tiiliskivi, enkä yleensä pidä sellaisista, mutta tällä kertaa annan sen anteeksi. Niin hyvin King tarinan juonta kuljettaa. Ja koska henkilökuvaus on hyvää, kirjan henkilöiden kanssa viihtyy mielellään vähän pidempäänkin. Tarinassa on sopivasti huumoria ja romantiikkaa, vähän trillerimäisyyttäkin, ja aikamatkustus on sekin tietysti aiheena aina kiinnostava. Täydellinen lukuromaani siis!

Oman vivahteensa teokseen tuovat todelliset henkilöt ja tapahtumat, kuten se kannessa paistatteleva Kennedyn murha. Se jää kuitenkin kirjassa lopulta hyvin pieneen rooliin, joten jopa vähän harmittaa, miten harhaanjohtavasti kirjaa markkinoidaan. Itse meinasin jättää teoksen lukematta, koska Kennedyn murha ei kiinnosta enkä tiedä siitä mitään. 22.11.63 on kuitenkin paljon muutakin, joten älkää muutkaan pelästykö kantta. 

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

You Might Also Like

0 comments