Tomas Gads: Luopiot

20.07


Bazar, 2020. 316 sivua. 
Kirja saatu kustantajalta. 

Satu Roos ja Kaisa Nummela aloittivat viime vuonna Tomas Gads -taiteilijanimellä uuden, Turkuun sijoittuvan dekkarisarjan. Ryhmä Halme -sarjan ensimmäinen osa Pirulainen oli kovasti mieleeni. Itse asiassa jopa vähän yllätyin siitä, miten toimiva, psykologisia sävyjä saanut dekkari se oli.

Odotin siis innolla sarjan seuraavaa osaa. Bazar lähettikin sen yllärinä minulle postissa, ja vielä hauskempi yllätys oli löytää kirjan kansipaperista sitaatti Pirulaista käsittelevästä blogitekstistäni.

Luopiot jatkaa suoraan siitä, mihin Pirulainen jäi. Varsinainen rikoshan Pirulaisessa tuli jo ratkaistua, mutta lopussa löydettiin uusi ruumis. Se löytyi Halmeen tiimissä työskentelevän Ann-Marin tontilta ja myös toisella tiimiläisellä, Sergeillä, näyttää olevan yhteyksiä tapaukseen.

Tie vie Venäjälle ja tarina lähihistoriaan.

Kun Pirulaisessa pääroolissa oli selvästi Ann-Mari, nyt päähahmona on Sergei. Hän onkin mielenkiintoinen hahmo ja saa Luopioissa hyvin syvyyttä. Jo Pirulaisen luettuani annoin Roosille ja Nummelalle kiitosta monipuolisesta ja kiinnostavasta hahmokattauksesta, ja tämä mielipide vain vahvistuu.

Luopiot tuntuu romaanina selvästi ehjemmältä ja sujuvammalta kuin sarjan ensimmäinen osa, mikä oli tietysti odotettavissakin. Kirjassa ei ole tyhjäkäyntiä vaan tarina etenee jouhevasti ja sen lukee mielellään reippaaseen tahtiin. Nautin taas Turusta tapahtumapaikkana, kun tunnistan jokaisen kadun, jota kävellään ja paikan, jossa ollaan.

Jostain syystä Luopiot ei silti minusta tunnu aivan yhtä hyvältä kuin sarjan avausosa. Kirjallisesti pidän teosta parempana, mutta jokin silti vetää minua Pirulaisen puoleen. Ehkä Luopioista puuttuu vastaava psykologinen jännite, juonittelu ja henkinen puoli kuin minkä koin Pirulaisen vahvuudeksi. Luopio on juonellisesti mielestäni enemmän perinteisen dekkarin tyyppinen ja siinä on jonkin verran enemmän fyysistä väkivaltaa kuin sarjan ensimmäisessä osassa.

Sen verran kiinnostava Luopiot kuitenkin on, että aion kyllä lukea myös sarjan seuraavan osan, jollainen kuulemma on tulossa. Päästäänköhän siinä taas perehtymään johonkin uuteen Ryhmä Halmeen jäseneen?

-

Helmet-lukuhaasteessa 2020 kirja sopii ainakin kohtiin:
7. Kirjassa rikotaan lakia
9. Kirjassa kohdataan pelkoja
30. Kirjassa pelastetaan ihminen
35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa
49. Vuonna 2020 julkaistu kirja

-

Kirjan on lukenut myös muun muassa: 


  • Kirsin Book Club, jonka lukupiiritapaamisessa olivat myös kirjailijat paikalla. 

You Might Also Like

2 comments