Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

19.57


Teos, 2012. 266 sivua. 
Äänikirja 8 h 13 min, lukija Mirjami Heikkinen. 

Olin joskus laittanut tämän kirjan lukulistalleni, mutten enää muistanut miksi. Minulla ei ollut hajuakaan, millaisesta kirjasta oli kyse, kun aloin kuunnella tätä äänikirjana.

Ehkä jonkinlainen ennakkotutustuminen olisi voinut tehdä terää, nyt nimittäin olin aika ihmeissäni. Mistä kummasta tässä kirjassa oikein oli kyse?

Emmi Itärannan esikoisteos Teemestarin kirja on dystopia, joka sijoittuu tulevaisuuteen, jonnekin tarkemmin määrittelemättömään aikaan. On tapahtunut suuri katastrofi, jota ei enempää avata, ja menneisyydestä puhutaan entismaailmana. Tapahtumapaikka on Suomi, joka muistuttaa kuitenkin enemmän Japania teemestareineen ja teeseremonioineen. Itärannan maalaamassa maailmassa on pulaa makeasta vedestä: sen saantia määritellään tarkoin ja veden väärinkäyttäjä voidaan tuomita vesirikoksesta.

Teemestarin kirjan päähenkilö on Noria, joka on teemestarien sukua. Hänen on pian määrä ottaa hoidettavakseen isänsä tehtävä - ja suvun suuri salaisuus.

Kuuntelin kirjan äänikirjana, mikä ehkä hankaloitti tarinan seuraamista. Minun kesti todella kauan päästä tarinan imuun: osittain ehkä sen erikoisuuden vuoksi. Henkilöt tuntuivat etäisiltä ja tarina hitaasti etenevältä, enkä oikein hahmottanut, missä kirjassa oli kyse.

Jossain vaiheessa tilanne muuttui ja halusin tietää, miten Norialle ja muille henkilöille käy, mutten lopussakaan tuntenut päässeeni tarinaan ihan täysin sisälle.

Itärannan kieltä on kehuttu kuulaaksi, tarkkaksi ja paisuttelemattomaksi. Äänikirjassa kielen vivahteet jäävät helposti huomaamatta, ja näin kävi myös minulle. Teemestarien kirjan kielestä mieleen jäi vain toistuva haipua-sanan käyttö, joka alkoi ärsyttämään.

Muissa kirjablogeissa Teemestarien kirja on saanut paljon ylistäviä arvioita. Osalle lukijoista Itärannan teos on ollut julkaisuvuotensa paras kirja. Minulle se ei sitä ollut, mutta uskon, että perinteisenä kirjana teoksesta olisi voinut saada enemmän irti.

Toisaalta en myöskään ole ehkä paras mahdollinen lukija Teemestarien kirjalle, sillä en ole tämäntyylisen kirjallisuuden suurin kuluttaja, vaikka dystopioita jonkin verran luenkin.

Teemestarin kirjan käsikirjoitus voitti Teos-kustantamon fantasia- ja scifikirjoituskilpailun vuonna 2011. Teos on voittanut myös nuorille kirjailijoille myönnettävän Kalevi Jäntin palkinnon.

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Yöpöydän kirjat -blogin Niina T., jonka mieleestä "Teemestarin kirja on vavahduttava kuvaus maailmasta, jonka alkusoittoa kuuntelemme jo tänä päivänä."
  • Mrs Karlsson, jolle kirja oli todella hieno lukukokemus. 
  • Paljon melua kirjoista -blogin Elina, joka kehuu kieltä ja koukuttavaa juonta. 

You Might Also Like

0 comments