Ninni Schulman: Vastaa jos kuulet

16.59


Kirpeänä syysaamuna hagforsilainen hirviporukka kokoontuu lahtivajalla. Yksi metsästäjistä ei kuitenkaan palaa passipaikaltaan, ja hyvin alkanut jahti saa karmean käänteen. Pär Sanner löytyy ammuttuna metsän keskeltä, eikä hänen mukanaan olleesta Alva-tyttärestä näy jälkeäkään. Onko kyse vahingonlaukauksesta vai murhasta?Tutkinta edistyy hitaasti, varsinkin kun Hagfrosin tuore poliisipäällikkö Petra Wilander on epäiltyjen joukossa. 
Toimittaja Magdalena Hansson sen sijaan ei malta pysytellä erossa Hagforsia kohauttaneesta kuolemantapauksesta edes äitiysvapaalla. Hän tekee mitä vain pitääkseen työpaikkansa paikallislehden toimittajana, mutta kuinka kovan hinnan hän joutuu siitä maksamaan?

Tammi, 2019. 444 sivua.
Alkuteos Svara om du hör mig, 2013. Suomentanut Maija Kauhanen. 

Ninni Schulmanin Hagfors-dekkarit ovat ihanan tavallisia. Ne kertovat ruotsalaisen pikkukaupungin ihmisistä: poliiseista ja toimittajista, ja paikkakunnalla sattuvista rikoksista.

Kirjat ovat kovin tyypillisiä dekkareita: samalla kun poliisit selvittävät rikoksia, toimittaja metsästää kovinta uutista ja onnistuu sotkeutumaan rikostutkintaan - yleensä ollen merkittävässä roolissa rikoksen ratkaisussa.

Välillä perinteisillekin dekkareille on paikkansa, ainakin silloin, kun kirjoitustyö on tehty taidolla. Schulmanin dekkareissa kaikki on kohdallaan ja niiden lukeminen on miellyttävää. Juonet kulkevat sujuvasti, pikkukaupungin elämän kuvaus on hyvää ja erityisesti henkilöt kaikessa tavallisuudessaan kiinnostavia. Heissä on omat vikansa, mikä tekee heistä aitoja ja samaistuttavia.

Tuoreimmassa Hagfors-dekkarissa ratkotaan hirvenmetsästyksen aikana tapahtunutta murhaa. Samalla etsitään murhapaikalla ollutta teinityttöä, joka on kadonnut.

Schulman on punonut kiinnostavan juonen, joka kulkee hyvin eteenpäin. Kirjan pieni heikkous on liittyy tällä kertaa henkilöihin, vaikka vakiokaarti onkin mielestäni Schulmanin kirjoissa hyvää. Vanhojen tuttujen tyyppien lisäksi Vastaa jos kuulet pitää sisällään paljon uusia henkilöitä, koska murhaa ratkotaan hirviporukan parissa. Henkilömäärä on siis suuri, ja se saa minut hetkittäin putoamaan kärryiltä.

Kokonaisuutena Vastaa jos kuulet on kuitenkin laadukas ja realistisen oloinen perusdekkari, jossa on mukana sopivasti ihmissuhdekuvioita. Jos siis pidät sellaisista, ei tätä kannata jättää lukematta.


Aiemmin sarjassa ilmestyneet: 




***

Helmet-lukuhaasteessa kirja sopii kohtiin:
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
36. Kirjassa ollaan yksin
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Luetut.net-blogin Mari, joka suosittelee kirjaa vaikkapa Viveca Stenin dekkareista pitäville. 
  • Leena Lumi, joka hänkin pitää kirjan todentuntuisesta tyylistä ja tavallisista, samaistuttavista henkilöistä. 

You Might Also Like

2 comments

  1. Tykkään tästä sarjasta ja tykkään varsinkin henkilöhahmoista. Tällä kertaa niitä oli kyllä liikaa, mutta tykkäsin kyllä kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, henkilöitä oli kyllä tässä liikaa, mutta varsinkin kirjan vakiohenkilöt ovat vaan niin ihanan tavallisia. Ainakin kun tämän luki Camilla Läckbergin Kultahäkin jälkeen, tuntuivat tyypit kivan normaaleilta. :D

      Poista