Ingrid & Joachim Wall: Kun sanat loppuvat - Kim Wallin tarina

19.25


Kim Wallin vanhempien väkevä kertomus surmatusta tyttärestään - tarina surusta ja menetyksestä mutta ennen kaikkea ylistys elämää rakastaneelle ja vahvan oikeudentajun ohjaamalle ihmiselle, joka tulee muistaa kaikkea muuta kuin uhrina.

Elokuu 2017. Toimittaja Kim Wall lähtee merelle tanskalaisen keksijän Peter Madsenin kanssa tämän omatekoisessa sukellusveneessä. Juuri ennen sukellusta Wall ikuistetaan valokuvaan sukellusveneen tornissa. Se on viimeinen kerta, kun hänet nähdään elossa. Lahjakkaan nuoren toimittajan katoaminen nousee uutissensaatioksi, ja tuntien ja päivien kuluessa tarina saa yhä karmivampia käänteitä. Toukokuussa 2018 Madsen tuomitaan elinkautiseen vankeuteen Wallin murhasta.

WSOY, 2019. 250 sivua. 
Alkuteos Boken om Kim Wall - när orden tar slut, 2018. Suomentanut Ida Takala. 

Ruotsalaisen Kim Wallin elämän viimeiset tunnit ovat varmasti tuttuja lähes kaikille. Nuoren toimittajan oli tarkoitus kirjoittaa artikkeli tanskalaisesta keksijästä, Peter Madsenista, ja hän oli lähdössä parin tunnin reissulle Madsenin itse rakentamalla sukellusveneellä. Tämän jälkeen toimittajan piti palata omiin läksiäisjuhliinsa, ystäviensä pariin, ennen muuttoa Kiinaan.

Kukaan muu kuin Madsen ei tiedä, mitä tapahtui sen jälkeen, kun sukellusvene suuntasi pois rannasta. Kaikki kuitenkin tietävät sen, että Kim Wall ei elävänä tuolta juttukeikalta palannut. 

Kun sanat loppuvat on Kimin toimittaja-vanhempien kirjoittama teos. Siinä kuvaillaan vuorotellen murhan jälkeisiä päiviä aina Kimin kuoleman vuosipäivään asti, ja Kimin lapsuutta, nuoruutta sekä elämää toimittajanuran alkuvaiheissa ja myöhemmin menestyvänä, tärkeistä aiheista kirjoittavana journalistina. 

Minulle lukijana Kun sanat loppuvat oli vaikein kirja pitkään aikaan. 

Olen itse toimittaja, joten kanssani suunnilleen saman ikäisen pohjoismaisen toimittajan murha tulee kovin lähelle. Se saa miettimään, miten vastaavaa voisi käydä ihan kenelle tahansa, vaikka ei todellakaan saisi. Kenenkään toimittajan ei tulisi keikalle lähtiessään joutua miettimään, voiko hänelle tapahtua siellä jotain pahaa. 

Ammatillisen henkilökohtaisuuden lisäksi kirjassa on paljon muutakin, joka tulee iholle. Murhan jälkeiset päivät ovat toki pysäyttäviä: ensin Kimin lähipiirin epätietoisuus siitä, onko Kim elossa vai kuollut. Sitten se musertava totuus, kun vanhemmat saavat tiedon tyttärensä kuolemasta.

Siitä kaikki kuitenkin vasta alkaa. Myllerrys oikeudenkäyntien ja mediahuomion kanssa on varmasti tuntunut loputtomalta. 

Ensimmäisen kuukauden aikana Kimistä kirjoitettiin yhteensä 44 000 artikkelia sadoissa eri lehdissä. Hänen kuvaansa on painettu miljoonia kertoja. Seuraavien kahden kuukauden aikana hänen nimensä ja kuvansa ovat olleet arviolta noin 60 000 artikkelin materiaalina. Hän on epäilemättä vuoden 2017 tunnetuin ruotsalainen - kunnia, jota meistä kukaan ei olisi halunnut hänelle suoda. 

Kaikki tämä on tuskallista luettavaa, mutta suurimman vaikutuksen tekevät ne osuudet, joissa vanhemmat kertovat Kimistä ihmisenä. He tutustuttavat lukijan Kimiin, siihen millainen hän oli tyttärenä ja toimittajana. Miten hän oli aina pienen ihmisen puolella, miten hän aina etsi juttua, eikä todellakaan mennyt sieltä, missä aita oli matalin. Miten hänellä oli loputon kunnianhimo, miten hän matkusti raportoimaan milloin Marshalinsaarille ja milloin Pohjois-Koreaan. Miten monia upeita ja tärkeitä juttuja hän olisikaan vielä tullut kirjoittamaan.

Näkökulma on toki vanhempien, joten tytärtä ylistetään sivu toisensa jälkeen, mutta niin se saakin mennä. Paikoin kirjassa on melko runsaasti toistoa, mutta minua se ei lukijana haittaa. 

Kun sanat loppuvat on kamala ja järkyttävä. Se on koskettava ja surullinen. Välillä keskeytän lukemisen koska itkettää, välillä jatkan siitä huolimatta. Joskus minun on pidettävä tauko vain siksi, että kirja on liian hirveä. 

Toisaalta kirjassa on paljon myös toiveikkuutta. Kim Wallin muistolle perustettu säätiö auttaa nyt Kimin jalanjäljissä kulkevia nuoria naistoimittajia, mikä on hienoa. 

Luulen, että moni lukija tarttuu tähän kirjaan, koska hän haluaa tietää lisää koko maailmaa puhuttaneesta rikoksesta. Kun sanat loppuvat kertoo lukijalle kuitenkin paljon enemmän. Se kertoo ihmisestä näiden uutisten takana, ja se on siksi erittäin hieno kirja. 

Yksinkertaisesti - elämä jatkuu. Kaikesta huolimatta. Kaikki muu olisi ollut Kimille vierasta. Hänelle oli olemassa vain yksi suunta, eteenpäin. Taaksepäin mentiin vain ottamaan vauhtia.

***

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi.

Se sopii myös kohtiin:
1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia (kirjassa on mm. pätkiä Kimin artikkeleista)
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja

Kirja sopii myös Kirjoja ulapalta -lukuhaasteeseen. 

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Hemulin kirjahylly -blogin Henna, joka kokee toisinaan ärsyttäväksi sen, että kirjassa äiti pitää tytärtään yli-ihmisenä. 
  • Leena Lumi, joka itki lukiessaan, mutta löysi kirjasta paljon myös sitä kaikkea ihanaa, jota Kimillä oli perheensä kanssa. 
  • Kirjaluotsi-blogin Tiina, joka kuvailee teosta kauniiksi ja koskettavaksi muistelmateokseksi.

You Might Also Like

0 comments