Kim Thúy: Ru

19.31


Palkittu ja lukijoiden rakastama omaelämäkerrallinen romaani Vietnamista, venepakolaisuudesta ja uudesta elämästä uudessa maassa.

Maailmaa humoristisesti mutta vakavissaan katsova Thúy kertoo sodan värittämästä lapsuudesta Etelä-Vietnamissa, veneellä tehdystä pakomatkasta Siaminlahden yli, ajasta pakolaisleirillä Malesiassa, uudesta elämästä Kanadassa, äitiyden ilosta ja tuskasta sekä paluusta Vietnamiin aikuisiällä.

Thúylla on silmää pienille, tärkeille yksityiskohdille. Vaaleanpunainen muovirannekoru johon on piilotettu perheen timantteja, pakolaisleirin toukista aaltoileva maa kuin matto sekä kanadalaisen luokkakaverin huuhteluaineelle tuoksuvat vaatteet mikä herättää koti-ikävän.

Gummerus, 2019. 144 sivua. 
Alkuteos Ru, 2009. Suomentanut Marja Luoma. 

Kim Thúy syntyi Saigonissa Vietnamissa vuonna 1968. Kymmenenvuotiaana hän pakeni Vietnamin kommunistihallintoa perheensä kanssa muiden venepakolaisten joukossa. Nykyään Thúy asuu Montrealissa Kanadassa.

Omaelämäkerrallisessa romaanissaan Ru Thúy kertoo lapsuudestaan, pakolaisuudesta, uudesta elämästä Kanadassa ja paluusta Vietnamiin. Tapahtumat eivät etene kronologisessa järjestyksessä, vaan Thúy ikään kuin muistelee asioita sieltä täältä. Muistikuvat ovat lyhyitä, ja kirjan luvut lyhimmillään muutaman rivin mittaisia.

Lukijan on hankala sijoittaa asioita aikajanalle, mutta se ei haittaa. Pirstaleinen rakenne toimii yllättävän hyvin ja kokonaisuus hahmottuu. Kirjan lyhyestä mitasta huolimatta se antaa hyvän katsauksen Thúyn elämään ja on siten ansiokas elämäkerta.

Vanhempani muistuttavat usein veljiäni ja minua siitä, ettei heillä ole jättää meille perinnöksi rahaa, mutta minun mielestäni he ovat jo nyt siirtäneet meille muistinsa rikkaudet, joiden ansiosta ymmärrämme sinisateen kokkatertun kauneuden, sanojen herkät vivahteet, lumoutumiseen kätkeytyvän voiman. Eikä siinä kaikki: vanhempani ovat antaneet meille jalat, jotka kantavat unelmiimme asti, loputtomiin. 

Kim Thúy kirjoittaa lukijaan vetoavasti ja taitavasti. Lukeminen on jo tekstin itsessään ansiosta miellyttävää. Teksti on samanaikaisesti toteavaa ja runollista.

Ru myös opettaa paljon uutta, ainakin minulle, joka en ole perehtynyt Vietnamin historiaan. Thúyn lapsuuskuvaukset myös kertovat vietnamilaisesta kulttuurista ja elämänmenosta 70-luvun Vietnamissa.

Lyhyt kirja on luettu nopeasti, mutta se jää mieleen ehjänä ja mielenkiintoisena teoksena.

***

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria.

Se sopii myös kohtiin:
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua (pakolaisuus)
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Lukijatar, jolle Ru oli "erittäin mielenkiintoinen ja tarpeellinen lukukokemus sekä sisällöllisesti että kaunokirjallisesti".
  • Kirjan pauloissa -blogin Paula, joka viehättyi kirjasta kovasti. 
  • Mari A.:n kirjablogin Mari, joka luki kirjan jo muutama vuosi sitten englanniksi, ja jolle kirja oli rankoista aiheista huolimatta lohduttavaa luettavaa. 

You Might Also Like

2 comments

  1. Vastaukset
    1. Suosittelen! Tämä oli ainakin minulle mukavan erilaista luettavaa verrattuna siihen, mitä yleensä luen. Pitäisi enemmän lukea kirjallisuutta itselle vieraista maista.

      Poista