Ulla-Maija Paavilainen: Hyvä tyttö

20.38


1980-luvun nousukauden henkeä uhkuva tarina lehtitalon vahvoista naisista.

Aura on noussut ankaralla työllä maakunnan tähtireportteriksi. Kun kutsu käy pääkallonpaikalle, suuren sanomalehden ajankohtaistoimitukseen, hänen ei enää tarvitse palella juttukeikoilla pakkasessa. Ensin on kuitenkin opittava kantapään kautta uuden työyhteisön ja Helsingin seurapiirien ankarat lait.

Auran esinainen Erika on edennyt miesten hallitsemassa mediakentässä keinoja kaihtamatta. Mutta ovatko hänen sisäpiiritietonsa tarpeeksi vahvaa valuuttaa, kun koko kenttä on murroksessa?

Otava, 2019. 334 sivua. 

Toimittaja-kirjailija Ulla-Maija Paavilainen on kirjoittanut aikaisemmin useita romaaneja, mutta en ole tutustunut hänen muuhun tuotantoonsa. Helmikuussa julkaistu Hyvä tyttö oli kuitenkin kirja, kiinnitti heti huomioni. Kyseessä on 1980-luvun lehtimaailmaan sijoittuvan romaanisarjan avausosa.

Nainen murtuu itkuun, nyyhkytys on kuin joku laahaisi raskasta vaatetta lattialla. Aura kirjoittaa. Kuvaaja tähtäilee kehyksissä olevaa vauvan kuvaa. Se on otettu studiossa muutama viikko ennen onnettomuutta ja oli tarkoitettu joululahjaksi sukulaisille. 
--
Auralla on otsikko mielessä: "Mika kuolee! Miksi kukaan ei auta?"
Sitten alariville isommalla: "Ajaja jätti uhrit 35 asteen pakkaseen."

Kirjan päähenkilö on Aura, nuori toimittaja, joka työskentelee keikkatoimittajana maaseudulla. Hän herää mukisematta kuudelta puhelimen pirinään ja lähtee kolmenkympin pakkasessa kohti tulipalopaikkaa. Aura on kunnianhimoinen, röyhkeäkin, eikä pelkää rikkoa sääntöjä hyvän jutun saadakseen.

Aura ei haaveile töistä Helsingissä, mutta kun tarjous tulee, hän tarttuu siihen. Maaseudun tytöllä on kuitenkin totuttelemista.

Auran lisäksi kirjassa paneudutaan tarkemmin pomo-Erikan elämään. Hän on juonitteleva feministi, joka tekee mitä tahansa menestyksen eteen. Ottaa vaikka Auran jutusta parhaat palat omaan seminaariesitykseensä.

Kirjan kansiliepeessäkin mainittu kolmas tärkeämpi nainen on Lisa, lehden omistajaperheen edustaja, joka on tottunut saamaan haluamansa. Lisa jää sarjan avausosassa varsin pieneen osaan, mutta kansiliepeen esittelyn huomioiden hänelle voi uumoilla enemmän tilaa sarjan tulevissa osissa.

Erika asettaa kasvoilleen sirkeimmän mahdollisen ilmeensä. Uuteen alaiseen, vähäpätöiseenkin, on päällikön tehtävä heti vaikutus. Ensivaikutelma säilyy ihmisen mielessä kaikkein pisimpään. 
- Hei. Tervetuloa. Mä olen Erika. Mehän ei ehditty aiemmin tavata, mutta uskoin noita uutispuolen kavereita, ja olipa sulla aikamoiset juttunäytteet. Kivat housut. Mistä olet ostanut? 

Hyvä tyttö on kirjoitettu kepeään ja nopealukuiseen tyyliin. Se on menevä, etenevä ja viihdyttävä. Paavilainen rakentaa henkilönsä hyvin. Ne ovat hieman karikatyyrisiä, mutta silti suurimmalta osin uskottavan oloisia.

Kirjasta löytyy viihdettä, romantiikkaa ja huumoria, mutta myös kurjempia teemoja. On runsasta alkoholinkäyttöä ja lähenteleviä työkavereita. Paljon pettämistä, huonoja parisuhteita.

Paavilainen itse on tehnyt pitkän uran toimittajana eri lehdissä ja hänen taustansa näkyy. Itse en ole elänyt 80-lukua, mutta ysärilapsen ja nykyisen toimittajan silmään kuvaus tuon ajan lehtimaailmasta kuulostaa varsin todentuntuiselta. Sitä se todennäköisesti onkin, sillä Anna-lehden haastattelussa Ulla-Maija Paavilainen kertoo, mitä itse joutui nuorena toimittajana kohtaamaan, kun muutti Jyväskylästä Helsinkiin Uuden Suomen toimitukseen.

Kirjassa Aura muuten työskentelee Uuden Sanoman toimituksessa. Uusi Suomi, Uusi Sanoma - kuin suoraan Paavilaisen elämästä. Anna-lehden jutusta selviää, että aika moni muukin pieni yksityiskohta on kuin yksi yhteen todellisuudesta.

Kokonaisuutena Hyvä tyttö on pirteä, kiinnostava ja älykäs romaani, jolle odotan innolla jatkoa. Se muuten toimii mainiosti myös äänikirjana: kuuntelin siitä viitisenkymmentä sivua autoillessa, kun en malttanut jättää kirjaa kesken.

***

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää.

Sopii myös kohtiin:
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä
36. Kirjassa ollaan yksin.
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja

You Might Also Like

0 comments