Adam Kay: Kohta voi vähän kirpaista - nuoren lääkärin salaiset päiväkirjat

19.03


Art House, 2019, 269 sivua. 
Alkuteos This Is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor, 2017. Suomentanut Ari Jaatinen. 
Äänikirja 8h 4min, lukija  Antti L.J. Pääkkönen. 

Brittiläisen Adam Kayn Kohta voi vähän kirpaista on entisen lääkärin kertomus siitä, millaista on olla lääkäri Iso-Britannian julkisessa terveydenhuollossa. Lääkärinuransa aikana Kay piti päiväkirjaa ja kirjasi sinne tapauksia vuosien ja hoitohuoneiden varrelta. Mitä kaikkea kummallista ja ällöttävää hän kohtasi, millaisiin kamaliin tilanteisiin hän joutui ja miten idiootteja potilaat välillä olivat.

Tirkistelynhaluun vastaavien potilastarinoiden lisäksi Kay kirjoittaa työilmapiiristä, työssä jaksamisesta ja brittiläisen terveydenhuollon epäkohdista. Ne ovat tämän kirjan vakava anti.

Itse suhtaudun kirjaan vähän ristiriitaisesti.

Kohta voi vähän kirpaista taiteilee rajalla, jonka toisella puolella on hauskuus ja toisella puolella puhdas mauttomuus. Kayn tyyli kirjoittaa on suora ja sarkastinen, mistä tulee hiukan ylimielinen kuva. Minulle tulee sellainen olo, että en pitäisi hänestä, mutta ei minun tarvitsekaan. Osa Kayn kertomista tarinoista on turhankin ronskeja, mutta ehkä niillä tavoitellaan lukijan huomiota sille vakavalle asialle, joka kirjassa koko ajan mukana kulkee.

On aika kamalaa, jos kaikki Kayn kertoma on totta. Nuori lääkäri kulkee päivisin kokeneempien kanssa, opetellen ja tehden muistiinpanoja. Yöllä sama tyyppi on kuitenkin ainoa lääkäri koko sairaalassa ja vastaa jokaisen osaston jokaisesta potilaasta.

Jos lääkäri sairastuu, hän joutuu itse hankkimaan itselleen tuuraajan. Kun lääkärille on myönnetty loma, hänet tarvitaankin töihin, ja esimies ehdottaa, että mitä jos lentäisit sieltä lomareissultasi viikonlopuksi töihin ja palaisit sitten ulkomaille. Tuplavuoroja, väsymystä, loppuunpalamista. Moni lääkäri vaihtaa alaa, kuten myös Kay.

Itse kuuntelin kirjan äänikirjana ja se toimi sellaisena mainiosti. Teksti etenee, tapahtumat vaihtuvat ja hätkähdyttävät tarinat pitävät kuuntelijan hereillä. Ajoittaisesta mauttomuudesta huolimatta vaaka kallistuu positiivisen puolelle, ja mielestäni kirja oli hyvinkin kuuntelemisen arvoinen.

-

Helmet-lukuhaasteessa kirja sopii ainakin kohtiin:
30. Kirjassa pelastetaan ihminen
45. Esikoiskirja

-

Seinäjoen kaupunginkirjaston aikamatkailu-lukuhaasteessa kirja sopii ainakin kohtiin:
2. Kirja, jonka nimessä on jokin ajan ilmaus, esim. viikonpäivä tai kuukausi
3. Kirja, jossa on eri aikatasoja
12. Kirja, jossa siirrytään ajasta ikuisuuteen
28. 2010-luvulla ilmestynyt tai 2010-luvulle sijoittuva kirja

-

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Kirjojen keskellä -blogin Maija, joka hotkaisi kirjan vauhdilla ja nauroi välillä ääneen. 
  • Kirjahilla, jonka mielestä kirja oli hauska, mutta myös synkkä ja surullinen. 
  • Kirjaluotsi-blogin Tiina, jonka mielestä kirjaan kannattaa tarttua, jos haluaaa takuuvarmat naurut ja ehkä vähän nielaista kyyneliäkin väärään kurkkuun.

You Might Also Like

0 comments