Johanna Sinisalo: Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita

19.42


Teos, 2005, 366 sivua. 

Johanna Sinisalo on yksi suosikkikirjailijoistani. Ihailen hänen mielikuvitustaan ja taitoa kirjoittaa toinen toistaan käsittämättömämmistä ja kummallisemmista asioista niin uskottavasti, että lukija melkein uskoo niiden olevan totta.

Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita on novellikokoelma, joka koostuu Sinisalon aiemmin julkaisemista ja yhdestä julkaisemattomasta novellista. Novellit on kirjoitettu 80-, 90- ja 2000-luvuilla.

Teemat vaihtelevat, ja novellit ovat keskenään hyvin erilaisia. Sorsapuisto-novellissa päähenkilö tappaa vanhuksen ja joutuu mekaanisten sorsien palvelijaksi. Toisessa novellissa eletään siirtolassa, jonne joutuvat AIDS:iin sairastuneet - ja diilerit. Palvelukseen halutaan kokenut neitsyt ja Metsän tuttu -novelleissa mennään pidemmälle menneisyyteen, ja ne kertovat hyvin kansantarumaisina siitä, miten naisilla oli taito hallita eläimiä.

Sinisaloon voi aina luottaa. Novellit ovat ehdottomasti laadukkaita ja niitä on ilo lukea. Koska novellit ovat niin monipuolisia, tarjoaa tämä kirja varmasti mielenkiintoista luettavaa hyvin monenlaiselle lukijalle. Itse pidän lähes jokaisesta novellista, mutta suosikikseni voisin nostaa esimerkiksi Me vakuutamme sinut -novellin, jossa mainostoimiston copywriter huomaakin työskentelevänsä jonkin suuremman myytin orjana. Novelli tuo minulle tyyliltään mieleen Sinisalon esikoisteoksen ja Finlandia-palkitun kirjan Ennen päivänlaskua ei voi, joka on mielettömän hyvä.

Vaikka tekstit ovat paikoitellen jopa yli 30 vuotta vanhoja, ovat ne kestäneet hyvin aikaa. Kaikkia kirjan novelleja yhdistää se, että niissä on jotain kummallista, jotain häiritsevää, kuten kirjan nimikin antaa ymmärtää. Kuten kirjan takakannessa sanotaan: "Näiden novellien lukemisen jälkeen ei mitään - ei edes itseä - voi katsoa enää niin kuin ennen, sillä kaikki mihin uskomme saattaakin olla häiritsevästi toisin."

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Kuutar lukee -blogin Kuutar, joka suosittelee kirjaa lämpimästi. On muuten pakko todeta, että ilmeisesti juuri hänen innoittamanaan olen aikanaan alkanut lukea Sinisalon kirjoja. Huomasin nimittäin, että olen vuonna 2013 kommentoinut Kuutaren postaukseen, että kirja kuulostaa mielenkiintoiselta. Kyseinen teos tuli luettua vasta nyt, mutta muut Sinisalot olen ehtinyt lukea aikaisemmin. Kiitos!
  • Villasukkia kirjahyllyssä -blogin Villis, jolle "Sinisalon novellikokoelma toimii aivotuuletuksena, ajatukset on tarinoiden myötä pakotettava uusille urille ja uomiin".
  • Lukijatar, jonka mielestä teos on "viihdyttävä ja nokkela, mutta siihen se jääkin." Hän moittii novelleja ennalta-arvattavuudesta ja liian alleviivaavasta yhteiskunnallisesta kommentoinnista. 

Jos Sinisalon novellit kiinnostavat, kannattaa tutustua Sadan vuoden unet: satuja aikuisille -novellikokolmaan. Siihen hän on  kirjoittanut oman versionsa Hannusta ja Kertusta.

You Might Also Like

0 comments