Sofi Oksanen: Baby Jane

20.37

2005
ISBN 978-952-67534-0-9
220 sivua

Sain joululahjaksi Sofi Oksasen teoksen Baby Jane. Aiemmin olin lukenut Oksasen Puhdistuksen, josta pidin sen erilaisuuden vuoksi. Baby Janen suhteen minulla ei oikein ollut minkäänlaisia ennakko-odotuksia. Tai jos oli, odotukseni olivat ainakin aika ristiriitaiset. Pinkki kansi anttoi viitteitä romantiikasta ja muistutti ehkä jopa naisten hömppäkirjallisuutta, mutta Sofi Oksanen kirjailijana antoi odottaa jotain aivan muuta.

Jotain aivan muuta teos olikin. Se oli hyvä, siitä ei pääse mihinkään. En silti osaa sanoa, pidinkö kirjasta. Kovin mukava se ei ainakaan ollut, eikä ehkä ollut ihan parasta joululomalukemista. Mukaansa se kuitenkin tempasi - en malttanut millään lopettaa lukemista, vaan vietin kirjan parissa useamman tunnin kullanarvoista yöuniaikaani.

Kirja kuvaa kahden mielenterveysongelmista kärsivän naisen suhdetta. Naisten ongelmat ovat erilaisia ja he etsivät selviytymiskeinoja kumpikin tavallaan. Sofi Oksasen tapa kirjoittaa ja kuvailla asioita on persoonallinen, mutta etenkin tästä aiheesta se on erittäin onnistunut. Sitä en osaa sanoa, miten aidosti ja todenmukaisesti hän asioita oikeasti kuvailee, mutta ainakin minusta kaikki vaikuttaa uskottavalta. Ja äärettömän surulliselta.

Oman lisänsä kirjaan antaa se, että se kuvaa naisten välistä parisuhdetta. Tällaiset teokset ovat vielä kovin harvinaisia, joten se toi mukavaa vaihtelua - jos mitään tässä kirjassa mukavaksi voi kutsua.

Melko lyhyt ja aiheestaan huolimatta helppolukuinen kirja antaa ajattelemisen aihetta jokaiselle.

You Might Also Like

0 comments