Kajsa Ingemarsson: Keltaisten sitruunoiden ravintola

16.28

Små citroner gula
Otava 2007
suom. Sanna Manninen
ISBN 9789511209997
350 sivua

"Agnes on enemmän kuin tyytyväinen hovimestarin työhönsä tukholmalaisessa gourmet-ravintolassa - kunnes hänen pieni lihava pomonsa lähentelee häntä viimeisen kerran. Kun agnes törmää kadulla entiseen työkaveriinsa, joka on perustamassa ravintolaa, hän ei jää miettimään. Hän näkee sen jo silmissään: tukevat puiset pöydät, joille kannetaan scampeja sahramikastikkeessa, timjamintuoksuisia lihavartaita, grillattua tonnikalaa...

Agnes kumppaneineen panee kaikkensa peliin, mutta ravintolamaailmassa pätevät omat lainalaisuutensa. Kuka tahansa asiakas voi olla pelätty ravintolakriitikko, paras ystävä voi alkaa viihtyä liiaksi baaritiskillä, humalainen kokki voi nostaa verenpainetta. Tosin myös rakkaus saattaa syttyä minä iltana tahansa..."  

Olen positiivisesti yllättynyt. Teoksen takakannen teksti ei houkutellut. Lisäksi aikaisemmin lukemistani Ingemarssonin kirjoista Vettä vain ja Kohtalonpyörä, olin saanut kirjailijasta jotenkin vähän itseään täynnä olevan kuvan. Sillä on varmasti vaikutusta, että Keltaisten sitruunoiden ravintola on Ingemarssonin esikoisteos. Tunnelma on raikas ja vaikka kirja onkin melko perinteinen naistenromaani, on se silti piristävää luettavaa.

Kirja on täynnä kiinnostavia henkilöitä. Toisiin samaistuu, toisista alkaa pitää ja toiset alkavat ärsyttää. Niinhän hyvin kirjoitetussa kirjassa kuuluukin. Erityisen paljon ihastuin siihen, miten tavallisia henkilöt ovat. Okei, mahtuuhan mukaan tietysti rokkitähti, mutta hänkin on pohjimmiltaan aika tavallinen.

Henkilöiden lisäksi koko kirjan perusjuoni on hyvin tavallinen. Siksi se ehkä toimiikin niin hyvin. Kaikki tapahtumat voisivat hyvin olla todellisia. Mukaan mahtuu niin ilon hetkiä kuin surullisempiakin vaiheita, aivan kuten oikeassakin elämässä.

Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille, jotka vähänkään pitävät kevyemmästä naistenkirjallisuudesta. Pahinta chick littiä tämä ei ole. Mukana on kuitenkin sopivasti romantiikkaa ja huumoria, jotta lukukokemus on miellyttävä ja kevyt.

****

You Might Also Like

0 comments