Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät

20.45

WSOY, 2017. 180 sivua. 

Tiina Laitila Kälvemarkin muutama vuosi sitten julkaistu Seitsemäs kevät ehti roikkua lukulistallani pitkän aikaa ennen kuin se pääsi luettavaksi. Onneksi pääsi, kirja on nimittäin erinomainen ja on harmi, ettei sitä ole näkynyt kirjasomessa enempää.

Seitsemäs kevät on episodiromaani, jossa seurataan useita henkilöitä lyhyen aikaa, ja heidän tarinansa kytkeytyvät jollain tavalla yhteen. Kirjassa eletään lähitulevaisuudessa, jossa on parhaillaan menossa seitsemäs kevät. Kesää ei ole enää samalla tavalla kuin ennen, ei kunnolla lämmintä. Tuntuu olevan ikuinen kevät ja kesän odotus.

Tarina vie lukijan hyllytetyn tv-meteorologin kanssa Skotlantiin, vaimostaan eroneen miehen mökille Suomeen, intialaiselle kohdunvuokrausklinikalle ja teinitytön kanssa hevostallille - vain muutamia mainitakseni.

Ihmisten elämät polveilevat moneen suuntaan, mutta kokonaisuus toimii. Vaikka henkilöitä on paljon, tuntuvat he kokonaisilta, eivät ole vain pintaraapaisuja. Eivät siitäkään huolimatta, että kirjan sivumäärä on varsin maltillinen.

Useiden henkilöiden tarinat kietoutuvat hienosti yhteen, kaikki vaikuttaa kaikkeen ja ihmisen valinnat näkyvät ihan toisen ihmisen elämässä, toisella puolella maailmaa.  

Seitsemäs kevät on ajankohtainen paitsi ilmastoasioiden myös monen muun teeman osalta. Puhutaan ahneudesta, rakkaudesta, onnellisuudesta, unelmista ja niiden hinnasta. Laitila Kälvemark kirjoittaa taitavasti, tarkkanäköisesti ja helpon oloisesti, tyylillä, josta todella pidän. 

Ei eletä kuin vasta tammikuuta, mutta Seitsemäs kevät on minulle tähän mennessä vuoden paras. Kirjan on luettu myös muun muassa blogeissa: Tuijatan kulttuuripohdintoja, Kirja vieköön & Villasukka kirjahyllyssä


You Might Also Like

5 comments

 1. Oo! Kuulostaa semmoselta kirjalta, että munkin pitää tää lukea!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa mielenkiintoiselta! En muista, olenko lukenut mitään episodiromaaniksi luokiteltavaa, joten sekin tässä houkuttaa. Oletko sinä lukenut muita vastaavantapaisesti rakennettuja teoksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Ainakin Helmi Kekkosen Vieraat on episodiromaani ja sitä voin kyllä myös vahvasti suositella.

   Poista