Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

19.58


Otava, 2008. 399 sivua. 
Alkuteos A Thousand Splendid Suns, 2007. Suomentanut Kristiina Savikurki.

Mikä kirja! Tuhat loistavaa aurinkoa on vaikuttava, silmiä avaava, surullinen ja koskettava. 

Kirja on kovasti kehuttu, mutta minä valitsin sen luettavakseni suorittamani maahaasteen ansiosta. Haluan (yrittää) lukea kirjan jokaisesta maasta. Olen vasta hyvin alussa, mutta juuri tällaisia kokemuksia kaipaan. Haluan lukea hienoja kirjoja asioista, joista en tiedä - maista, jotka eivät ole minulle tuttuja. 

Afganistan tuo mieleen jatkuvat sodat, mutta mitään konkretiaa minulla ei ollut, siis ennen tätä. Nyt näen edes pienen silmäyksen verran kaikkien uutisotsikoiden taakse. Vaikka Tuhat loistavaa aurinkoa on fiktiivinen, on iso osa kirjassa kerrotuista asioita varmasti monelle totta - niin pahalta kuin se tuntuukin. 

Yhdysvaltoihin pakolaisena 80-luvulla saapuneen Khaled Hosseinin teos kertoo kahdesta afganistanilaisesta naisesta. Mariam on vain 15-vuotias, kun hänen äitinsä kuolee ja hänet naitetaan itseään kolmekymmentä vuotta vanhemmalle Rashidille. Samalla tyttö joutuu muuttamaan Kabuliin, suureen kaupunkiin, jossa kaikki on uutta. Elämä Kabulissa alkaa toiveikkaasti, mutta väkivalta ja jatkuva nöyryytys karistavat toivon nopeasti. 

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin naapurintyttö-Lailasta tulee Rashidin toinen vaimo. Sota riehuu ja miehet määräävät. 

Hosseinin tarina vie heti mukanaan, enkä ihmettele, miksi kirja on ollut menestys. Hossein kirjoittaa todella taitavasti ja koukuttavasti. Hän kertoo asioista niin, että asiat tuntuvat läheisiltä vaikka ovat vieraita. 

Tuhat loistavaa aurinkoa käsittelee monia sellaisia asioita, jotka ovat ihan hirveitä. Ne ovat asioita, joita suomalaisen on vaikea käsittää. Miten jossain voidaan elää tällaista elämää? On vaikea ymmärtää, miten huono naisten asema Afganistanissa on ollut - ja on varmaan ainakin osittain edelleen. Niin inhottavaa kuin lukeminen onkin, on tärkeää tietää. 

Kiinnostava yksityiskohta kirjassa on myös se, miten paljon tilanne Agfanistanissa on muuttunut sen mukaan, kuka on ollut vallassa. Se on vaikuttanut paljon muun muassa juuri naisten asemaan. Kirja avaa hyvin Afganistanin yhteiskunnan muutosta ja kehitystä, vaikka pääpaino onkin päähenkilöissä ja heidän elämässään. 

Kaikesta kauheudesta huolimatta Tuhat loistavaa aurinkoa on nimittäin myös tarina syvästä ystävyydestä naisten välillä. Sellaisesta ystävyydestä, jossa side löytyy niistä kamalista asioista, joita on yhdessä koettu. Lisäksi Tuhat loistavaa aurinkoa kertoo rakkaudesta, joka kestää läpi sotien ja vastoinkäymisten. Karussa tarinassa on paljon myös kaunista. 


Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Sivuhenkilö-blogin Amanda, jonka mielestä kirja on "rikkaasti kuvailtu ja polveileva kertomus rakkaudesta eri muodoissaan".
  • Kirjarikas elämäni -blogissa Tuhat loistavaa aurinkoa on yksi kirjoittajan lempiromaaneista. 
  • Rakkaudesta kirjoihin -blogin Annika, joka kehuu muun muassa inhimillisiä päähenkilöitä ja taitavaa tarinankuljetusta.

You Might Also Like

0 comments