Annamari Marttinen: Korsetti

19.55


Pauli suostuu tyttöystävänsä pelleilyyn, antaa pukea itsensä naiseksi. Lopputulos yllättää molemmat. Pauli katsoo peiliin ja näkee itsensä ensi kertaa sellaisena kuin todella on. Meijukin alkaa aavistaa, että leikistä on tullut liian totta. Mutta kestää vuosia, ennen kuin Pauli uskaltautuu olemaan oma itsensä muiden edessä.

Tammi, 2018. 339 sivua. 

Annamari Marttisen kirjat olivat jo pitkään olleet kirjoitettuna sille listalle, johon kokoan teoksia, joita joskus pitäisi lukea. Itse asiassa olen tainnut jonkun Marttisen kirjoista joskus aiemmin lainatakin, mutta en syystä tai toisesta ole saanut sitä aloitettua.

Myös Annamari Marttisen Korsetti lojui hyllyssä pitkään ennen kuin pääsi lukuun asti.

Nyt ihmettelen, miksi siinä kesti niin kauan. Olin nimittäin koukussa heti ensimmäisiltä sivuilta alkaen.

Korsetti kertoo Paulista, joka on lapsesta asti aina silloin tällöin halunnut pukeutua naisten vaatteisiin. Paulin lapsuus- ja nuoruusaikana sellainen on ihan ennenkuulumatonta, aika on niin eri kuin nykyään. Vaikeaa se on tosin myöhemminkin, koska kaikki pitää tehdä salassa - vai pitääkö, siitä tässä kirjassa otetaan selvää.

Marttinen tietää, miten kirjoitetaan niin, että lukija pääsee täydellisesti päähenkilön pään sisälle. En nimittäin muista milloin olisin viimeksi eläytynyt päähenkilöön näin vahvasti. Jännitin Paulin puolesta, kun hän oli lähdössä kävelemään toria ympäri Suskiksi pukeutuneena, ja suorastaan pelkäsin, kun hän oli kertomassa asiasta vaimolleen.

Marttinen ei kirjoita niin sanottua kaunista tekstiä. Hän ei puno korulauseita tai kikkaile kielellä, vaan kirjoittaa toteavasti, lyhyitä lauseita ja niin kuin asiat ovat. Marttinen ei käytä turhia sanoja vaan jättää asioille tilaa olla ja hengittää. Samanaikaisesti teksti kuitenkin on vähän hengästyttävää.

Aiheeltaan Korsetti on ehdottomasti tärkeä. Kokonaisuutena teos on vaikuttava ja mieleenpainuva, yksinkertaisesti hieno kirja.

***

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö.

Se sopii myös ainakin kohtiin:
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
36. Kirjassa ollaan yksin

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Luetut kirjat, jonka mielestä kirja on vahva, latautunut ja suositeltava teos. 
  • Kirjarouvan elämää -blogin Piritta, jonka mielestä tarina etenee niin huikeasti, että se on kuin dekkari.
  • Kirjasähkökäyrä-blogin Mai, joka antaa täydet pisteet uskaliaasta tarinasta. 

You Might Also Like

3 comments