Kaisa Strandén: Sankarikoirat

2.58

2008
ISBN 978-951-37-5289-7
200 s.

"Hector, harmaa norjanhirvikoira, pelasti miehen karhun kidasta. Alaskanmalamuuttipoikien Önnin ja Sampon ansiosta kolme miestä selvisi hyytävästä tammikuisesta merestä. Belgianpaimenkoira Herkules ajoi nukkuvan perheen yösydännä ulos palavasta talosta. Kahden nyrkin kokoinen chihuahua otti vauvaa uhanneen käärmeen myrkyn vastaan omaan pieneen päähänsä

Sankarikoirat on kunnianosoitus ihmisen parhaalle ystävälle, joka tarpeen vaatiessa on valmis uhraamaan vaikka henkensä ihmisensä puolesta. Kirja on täynnä jännittäviä, ihastuttavia, liikuttavia ja kerrassaan ällistyttäviä tarinoita sekä suomalaisten että maailmalla urheudestaan palkittujen nelijalkaisen ystäviemme sankariteoista. Koiran urheus ei ole koosta eikä rodusta kiinni."

Takakannen teksti kuvaa kirjan sisältöä erinomaisesti. Teos on täynnä toinen toistaan liikuttavampia kertomuksia koirista, jotka pelastavat, auttavat, opastavat, lohduttavat ja parantavat joko oman ihmisensä tai aivan ventovieraan ihmisen. Osa tarinoista on tuttuja ja moneen kertaan kuultuja, osa taas tuntemattomampia. Kiinnostavimpia ovat tietysti suomalaisen koirien ja suomalaisten ihmisten tarinat, joita on myös kuvitettu.

Tositarinoiden lisäksi kirjassa on paljon myös muunlaista faktatietoa koirien älykkyydestä. Olisitko esimerkiksi tiennyt, että Moskovassa kulkukoirat kulkevat metrolla? Ne odottavat metroa rauhassa laiturilla ja kun se saapuu, ne kulkevat ihmisten mukana sisälle. Jos metrossa on tilaa, valloittavat koirat istuimet - jos ei, ne asettuvat lattialle ihmisten jalkoihin. Ja jäävät tietysti pois oikealla pysäkillä.

Kirjassa on myös tietopaketit tarinoissa esiintyvistä koiraroduista. Tietopaketit tarjoavat lyhykäisen historian koiran alkuperästä ja sen lisäksi tietoa siitä, millainen kyseinen rotu on kumppanina. Itse koin nämä rotuesittelyt hieman turhiksi ja hyppelinkin paikka paikoin niiden ylitse.

Sankarikoirat on viihdyttävää ja koskettavaa lukemista, joka varmasti uppoaa ainakin koiraihmisiin. Uskoisin kuitenkin, että eniten siitä saisivat irti ne, jotka eivät koirista juurikaan välitä. Heille moni asia voisi tulla yllätyksenä.

***½

You Might Also Like

0 comments