Lukuvuosi 2018 numeroina - ja vuoden parhaat kirjat

18.30


Huh, mikä vuosi!

Vuosi 2018 on ollut minulle paras lukuvuosi sitten lapsuuden - en ole lukenut aikuisiällä lähellekään näin paljon kuin luin tänä vuonna. Siitä on kiittäminen kirjabloggaamista: tätä omaa ja erityisesti muita huikeita blogeja, sekä bookstagram-maailmaa, johon tutustuin alkuvuodesta.

Ihan huikeaa, miten hienoja kirjavinkkejä olen vuoden mittaan sekä blogeista että bookstagramista bongaillut, ja miten hienoja kirjakeskusteluja ihmisten kanssa on tullut käytyä.

Toivottavasti se jatkuu myös ensi vuonna!

Kirjoja yhteensä: 93

Vuonna 2018 luin tai kuuntelin yhteensä 93 kirjaa. En voi kuin ihmetellä. Asetin itselleni vuoden lukutavoitteeksi 50 kirjaa - Helmet-lukuhaasteen verran, ja mietin voinko ikinä saada vuoden aikana luettua viittäkymmentä kirjaa. Helposti, selvisi myöhemmin. 

Vertailun vuoksi: vuonna 2017 luin 35 kirjaa. 

Millaisia kirjoja sitten luin tänä vuonna? 

Painettuja kirjoja - 80
Äänikirjoja - 13

Kaunokirjallisuutta - 84
Tietokirjallisuutta - 9

Kirjoittajana mies - 28
Kirjoittajana nainen - 63
Monta kirjoittajaa - 2

Tiesin, että luen enemmän naiskirjailijoiden teoksia (en tarkoituksella, mutta olen huomannut, että näin on), mutta näin suuri jakauma oli itsellenikin yllätys. 

Eniten luin kotimaisia kirjoja (33 kpl), mutta Suomen lisäksi esille nousee kolme muuta maata: Yhdysvallat (17 kirjaa), Iso-Britannia (15 kirjaa) ja Ruotsi (13 kirjaa). Ei yllätyksiä. 

Myös seuraavista maista tuli luettua: 

Ranska - 3 kirjaa
Australia - 2 kirjaa
Argentiina - 1 kirja
Etelä-Afrikka - 1 kirja
Etelä-Korea - 1 kirja
Irlanti - 1 kirja
Kanada - 1 kirja
Kolumbia - 1 kirja
Meksiko - 1 kirja
Romania - 1 kirja
Tanska  - 1 kirja
Viro - 1 kirja


Tänä vuonna aloin tehdä omaksi ilokseni myös "Lukemalla maailman ympäri" -lukuhaastetta. Tavoitteenani on lukea kirja kaikista maailman maista. Listaan vielä kahta erillistä listaa: toista kirjailijan mukaan ja toista kirjan tärkeimmän tapahtumapaikan mukaan

Luin pääosin hyvin uusia kirjoja. Kirjoista 16:sta alkuperäinen julkaisuvuosi oli 2018, ja 61:n alkuperäinen julkaisuvuosi oli muulloin 2010-luvulla. 

Ennen 2000-lukua julkaistuja kirjoja luin vain 4, mikä on aika surullista. Tätä tilannetta yritän korjata hieman tulevana vuonna. 

Pääasiallinen lukukieli oli tänä vuonna suomi - vain kaksi kirjaa oli muita kuin suomenkielisiä. Tässäkin haluaisin ensi vuonna petrata.

No mitkä sitten olivat parhaat vuonna 2018 lukemani kirjat? 

Luin tänä vuonna ihan mielettömän hienoja kirjoja! Siitä kertonee jotain se, että kaikista lukemistani kirjoista 16 sai viisi tähteä. Neljän tähden kirjoja oli huikeat 51!

Olen listannut alle kymmenen parasta tänä vuonna lukemaani kirjaa. Ne ovat niin erilaisia, etten osaa laittaa niitä paremmuusjärjestykseen. Kirjat on esitelty alla kirjailijan mukaan lajitellussa aakkosjärjestyksessä.

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa (2017)
Alkuvuodesta lukemani kirja oli kauniisti kirjoitettu ja tarinaltaan vaikuttava.

Gaël Faye: Pienen pieni maa (2018)
Kamala, mutta tärkeä kirja, joka käsittelee rankkaa aihetta, Burundin sisällissotaa ja Ruandan kansanmurhaa. Upean kauniisti kirjoitettu kirja ja taidokas lapsen näkökulma.

Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, 1. Rakkaus (2013)
Huikean vaikuttava, koskettava ja kiinnostava kirja - vaikkakin myös todella surullinen. Yksi pysäyttävimmistä aluista, jonka olen koskaan lukenut.

Anna Gavalda: Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja (2018)
Ranskalaisen Anna Gavaldan novellikokoelma oli minulle yksi vuoden hämmentävimpiä lukukokemuksia. Rakastuin kirjaan, vaikka en ymmärrä itsekään täysin, että miksi.

Ben Kalland: Vien sinut kotiin (2017)
Kaunis, kiinnostava ja todentuntuinen.

Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi (2000)
Moniulotteinen, kekseliäs ja erikoinen kirja, jonka jostain syystä luin vasta nyt.

Noora Vallinkoski: Perno Mega City (2018)
Yksi vuoden parhaista esikoisteoksista. Hienoa ajankuvaa, taitava lapsinäkökulma ja kaunista, värikästä kieltä.

Maria Veitola: Veitola (2018) - äänikirja
Ainoa äänikirja, joka yltää tälle top-listalle, ja mikä hauskinta, luulen että tämä kirja on listalla juuri sen vuoksi, että satuin kuuntelemaan sen äänikirjana. Viihdyin huiman hyvin Maria Veitolan kanssa, ja äänikirjaa kuunnellessa tuntui todella kuin Veitola olisi kertonut asioita juuri minulle.

Hieno matka ja hieno kirja! Vepsän liftausreissusta kertova kirja yllätti ja ihastutti, sai vähän kateelliseksi ja herätti monenlaisia muitakin ajatuksia. 

Hämmästyttävä ja kummastuttava, hienosti kerrottu ja pelottavan lähelle tuleva kirja. 

+ Vuoden paras lukemani jännityskirja: Karen Cleveland: Koko totuus

+ Vuoden paras toista kertaa lukemani kirja / eli yksi kaikkien aikojen parhaimmista kirjoista, joka olisi ansainnut päästä top10-listalle, mutta jonka paikka oli annettava muille: Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo (josta postauskin on tekemättä, voi minua...).


Lukutavoitteet vuodelle 2019

Olen tilastojen ja tavoitteiden ystävä, joten asetetaan nyt muutama lukutavoite tulevalle vuodelle.

1. Luen sata kirjaa. 

Vuonna 2018 asetin itselleni tavoitteeksi lukea 50 kirjaa. Ajattelin, että tavoite voisi olla mahdoton, mutta yllätin itseni ja täytin sen kirkkaasti. Vuoden kirjasaldoksi jäi 93, joten ensi vuonna sata kirjaa ei näytä lainkaan saavuttamattomalta. Tietystikään luettujen kirjojen määrä ei ole oleellista, mutta pitäähän tavoitteita olla.

2. Suoritan Helmet-lukuhaasteen. 

Suoritin Helmet-lukuhaasteen ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Tykkäsin haasteen ideasta, sillä sitä kautta tuli löydettyä ihan uutta luettavaa. Jatkan ehdottomasti myös vuonna 2019.

3. Saan vähintään kymmenen uutta maata maahaasteeseeni. 

Vuonna 2018 luin kirjoja 16 maasta. Aloitin maiden listaamisen vasta vuoden 2018 alusta alkaen, joten helpot maat tuli täytettyä tämän vuoden aikana. Tulevana vuonna aion tietoisesti valita ainakin joitain kirjoja "uusista" maista, ja edistää siis maahaastettani vähintään kymmenellä maalla.

4. Luen kolme vanhaa klassikkoa. 

Olen luokattoman huono lukemaan vanhoja klassikkoteoksia. Aion tehdä asiassa parannuksen ja lupaan lukea ainakin kolme vanhaa klassikkoa vuoden 2019 aikana. Miten vanha klassikko määritellään, onkin sitten toinen juttu...

5. Luen kolme "hyllynlämmittäjää".

Minulla on kohtalaisen vähän omia kirjoja, koska tykkään lainata kirjoja kirjastosta. Hyllyyn on kuitenkin kertynyt jonkin verran kirjoja, joita en ole lukenut. Lupaan lukea näistä kolme.

6. Tutustun 30 itselleni uuteen kirjailijaan.

Vuoden 2018 aikana tutustuin 71:een minulle uuteen kirjailijaan. Haluan totta kai lukea myös vanhojen tuttujen suosikkieni teoksia, mutta uusiin kirjailijoihin tutustuminen on aina kiinnostavaa.

 

Kiitos tästä vuodesta sinulle, joka olet eksynyt blogiini, ja ihanaa uutta vuotta 2019!

You Might Also Like

0 comments