Haruki Murakami: Tanssi tanssi tanssi

17.25

 

Tammi, 2019. 561 sivua. 
Alkuteos Dansu dansu dansu, 1988. Suomentanut Antti Valkama. 

Luin alkuvuodesta Haruki Murakamin Suuren lammasseikkailun, josta en erityisemmin pitänyt. Tai pidin, mutta se oli vain sellainen "ihan ok" kirja. Sen sijaan Murakamin Kafka rannalla on yksi parhaita koskaan lukemiani kirjoja. 

Tanssi tanssi tanssi puolestaan on itsenäinen jatko-osa Suurelle lammasseikkailulle. Koska ensimmäinen osa ei vakuuttanut, ei minulla ollut kovin suuria odotuksia tällekään kirjalle. 

Vaikka Tanssi tanssi tanssi on kirja, jonka pitäisi toimia myös ilman aiemman teoksen lukemista, oli mielestäni etua siitä, että olin lukenut Suuren lammasseikkailun ennen tätä. En tiedä, olisiko tarinasta varsinaisesti jäänyt liikaa ymmärtämättä, mutta siinä viitattiin hyvin monissa kohdissa ensimmäisen kirjan tapahtumiin. Myös henkilöt olivat samat ja osittain tapahtumapaikkakin. 

Tanssi tanssi tanssi kertoo nimettömäksi jäävästä miehestä, joka elää aika erikoista elämää. Hän etsii Suuresta lammasseikkailusta tuttua Kikiä, joka on kadonnut. Samalla mies tutustuu uuteen naiseen, joka herättää hänessä kiinnostusta. Pian hän löytää Delfiinihotellin, joka sekin on edellisestä kirjasta tuttu - muttei ole enää ihan samanlainen kuin aikaisemmin. Kaiken muun ohella mies päätyy ystävystymään 13-vuotiaan Yukin kanssa, ja kuvioon liittyy myös henkilön nuoruudenystävä, nykyinen leffatähti, ja monta muuta tyyppiä. 

Kuulostaa sekavalta, ja sitä se vähän onkin. Samanaikaisesti kirjassa ei kuitenkaan lopulta tapahdu ihan hirveän paljon. Siinä mielessä Tanssi tanssi tanssi muistuttaa siis hyvin paljon Suurta lammasseikkailua. Se on jollain tavalla hidas, vaikka juoni tuntuu näin kerrottuna kovin moniulotteiselta. 

Tällainen kirja vaatii ainakin itselleni tietynlaisen lukuajan: sellaisen, jossa kirjaan saa upota ja keskittyä, eikä vain lukea muutamia sivuja silloin tällöin. Nyt sellainen oli, mutta silti jotain jäi puuttumaan. 

Pidin kirjasta kyllä, ja Murakamin persoonallinen tyyli kyllä uppoaa, mutta jostain syystä Tanssi tanssi tanssi ei silti jäänyt mieleeni erityisen hienona tai kiinnostavana.


Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

  • Kirjat kertovat -blogin Satu, joka ei ollut lukenut Suurta lammasseikkailua ja piti silti koukuttavasta kirjasta.
  • Kirjakuumeessa, jota häiritsi päähenkilön suhde nuoreen tyttöön. 
  • Kirjaluotsi-blogin Tiina, joka nautti lukukokemuksesta, mutta ymmärtää "jos joku päätyy kirjan luettuaan lainaamaan näitä Yukin ja kertojan toistuvia hokemia: Pöljää. Hohhoijaa."

You Might Also Like

0 comments