Helmikuun luetut: Kuukausi täynnä pelkästään hienoja kirjoja

19.11Helmikuu oli hyvä lukukuukausi. Kuusi luettua kirjaa ei ehkä määrällisesti ole ihan hirvittävän paljon, mutta kerrankin voin sanoa, että kaikki lukukokemukset olivat onnistuneita. Näitä kirjoja voin jokaista suositella!

Mari Strachan: Hiljaisuus soi h-mollissa

Helmikuu alkoi walesilaisen Mari Strachanin kauniilla, sadunomaisella 1950-luvulle sijoittuvalla tarinalla. Kirjan kertoja on 12-vuotias Gwenni, joka lentää öisin ja häälyy lapsuuden ja teini-iän rajamailla. Gwenni joutuu setvimään auki pienen kylän salaisuuksia ja kokemaan läheltä muun muassa perheväkivaltaa ja äidin masennusta. 

★★★★


Helmet-lukuhaaste kohta 47. kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta. 

Ninni Schulman: Tyttö lumisateessa

Sadun jälkeen oli dekkarin vuoro. Ruotsalaisdekkaristi Ninni Schulmanin Tyttö lumisateessa oli kohtalaisen perinteinen dekkari poliisi-toimittaja-asetelmallaan, mutta se ei suinkaan  haitannut. Kirja oli hyvä perinteinen dekkari, ja sellaisiakin maailmassa tarvitaan. Ajallisesti talviseen Ruotsiin sijoittuva kirja osui hyvään saumaan. Luen Schulmania ehdottomasti lisää. 

★★★★


Helmet-lukuhaaste kohta 27. kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta. 

Jojo Moyes: Ne, jotka ymmärtävät kauneutta

Jojo Moyes-fanina minulla oli kovat odotukset tälle joululahjaksi saamalleni kirjalle. Odotukset täyttyivät osittain, mutta hieman jouduin pettymään. Pidin suunnattomasti kahdessa ajassa kulkevan tarinan ensimmäisen maailmansodan Ranskaan sijoittuvista osuuksista. Niiden teksti oli viihderomaanille jopa vähän synkkää, mutta erittäin kiinnostavaa. Sen sijaan nykyaikaan sijoittuvat pätkät olivat mielestäni hitusen liiankin kepeitä. Kokonaisuutena kuitenkin oikein mainio teos. 

★★★★


Helmet-lukuhaaste kohta 30. kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan. 

Hanna Hauru: Jääkansi

Tämä teos yllätti ja ihastutti kielellään: sillä, miten kirjailija onnistuu sanomaan niin paljon niin vähillä sanoilla. Kirja on hyvä, siitä ei pääse mihinkään. Minua henkilökohtaisesti kuitenkin ahdisti sen tarina, jossa ei ollut mitään hyvää. 

★★★★


Helmet-lukuhaaste kohta 10. ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja. 

Juri Nummelin (toim.): Sadan vuoden unet: Satuja aikuisille

Rakastan satuja, joten tämä kirja ei olisi voinut osua paremmalle ihmiselle. Kyseessä on novellikokoelma, johon 13 kirjailijaa on kirjoittanut sadun jonkin vanhan sadun tai satujen pohjalta. Joukossa on hyvin erilaisia satuja, paikoin kovinkin satumaisia, mutta osin jopa raakoja ja väkivaltaisia. Nautin kovasti erilaisten satujen lukemisesta, ja osa jäi pyörimään mieleen pidemmäksikin aikaa. 

★★★★


Helmet-lukuhaaste kohta 25. novellikokoelma. 

John Williams: Butcher's Crossing

Helmikuun paras jäi viimeiseksi. Butcher's Crossing yllätti minut, sillä en uskonut pitäväni siitä. Kirja sijoittuu 1800-luvun lopun Yhdysvaltoihin, jossa nuori Will Andrews lähtee etsimään itseään. Hän pestautuu jahtiporukkaan metsästämään biisoneita, mutta parin kuukauden jahti muuttuukin selviytymistaisteluksi. Kirja on kaunis, vaikuttava ja surumielinen, hienosti kirjoitettu ja vetävä. Suosittelen. 

★★★★★


Helmet-lukuhaaste kohta 31. kirjaan tarttuminen hieman pelottaa.  

You Might Also Like

0 comments