Markus Ånäs & Hans Välimäki: Patakuningas - Kulinaarinen elämäkerta

19.13


Johny Kniga, 2018. 183 sivua. 

Julkkiskokki, kansainvälisesti menestynyt keittiömestari, Suomen ainoan kahden tähden Michelin-ravintolan omistaja. Jokainen edes hieman ruuasta kiinnostunut tietää Hans Välimäen, vähintään nimeltä. Välimäestä kertovassa kirjassa on kuitenkin takuulla monta sellaista asiaa, jota suurin osa meistä ei tästä miehestä tiedä.

Hans Välimäen elämäkerta Patakuningas - Kulinaarinen elämäkerta on onnistunut kokin elämäkerta. Se on elämäkertakirjana hyvä ja laadukas, kirjoitettu taidolla ja viimeistellen. Kertojana on Välimäki itse.

Aihepiireiltään teos kohtalaisen perinteinen elämäkerta, mutta niin on hyvä ollakin. Se kertoo sen, miten Välimäestä tuli kokki, mitä ravintoloita hän kiersi, kenen opissa mitäkin oppi. Se kertoo kaksi Michelin-tähteä ansainneen Chez Dominiquen taipaleesta: tähtien tavoittelusta ja siitä, mitä kaiken saavuttaminen vaati. Kirja auttaa ymmärtämään ravintoloiden kilpailua ja toisaalta ravintola-alalla olevien ystävyyttä - ja myös sitä, miten hienoa, mutta samalla niin rankkaa kahden Michelin-tähden saaminen ravintolalle voi olla.

Välimäki puhuu kirjassa myös itselleen epäsuotuisista asioista: siitä, miten hän oli jossain elämänvaiheessaan kusipää ja kohteli alaisiaan väärin. Miten kattiat lentelivät ja keittiössä kaikui huuto.

Kirjan sävy on kauttaaltaan kuivakan humoristinen. Kieli on paikoin ronskia, mutta se tekee kirjasta aidontuntuisen. Kirja on täynnä monia niin kummallisia sattumuksia ja tarinoita, että mietin, miten paljon värikynää kirjassa on käytetty. Teksti on joka tapauksessa hauskaa ja viihdyttävää.

Erityisesti pidän kirjan rakenteesta. Elämäkertatekstin lisäksi kansien välistä löytyy 30 elämäkerrallista reseptiä. Ne on sijoiteltu kirjaan aina oikeaan kohtaan - kun puhutaan lapsuudesta ja mummusta ja vaarista, joiden luo Hans lähti usein vanhemmiltaan salaa, on reseptinä "Mummun ruskea soosi possunkyljellä". Kun puhutaan Chez Dominiquen onnellisimmista ajoista, reseptinä on "Haukipullat hummerikastikkeessa". Eräs pitkään Dominiquen menussa ollut annos nimittäin yhdisti kalapullat ja hummerireduktion.

Kuten esimerkeistä voi todeta, kirjassa on reseptejä laidasta laitaan. Jokainen resepti on ryyditetty Välimäen saatesanoilla.

En ole tehnyt falafeleja koskaan ennen tätä - ja onnistuin heti! Yllätin itsenikin. 
Yritin tehdä massasta myös hyvän makuisen, ja sellainen siitä tuli. Näitä jaksoin syödä jopa viisi palloa ennen tylsistymistä. 

En ole testannut reseptejä, mutta sen niitä lukemalla voi todeta, että ne eivät välttämättä sovi sellaiselle kokille, joka on tottunut noudattamaan ohjetta orjallisesti. Osassa reseptejä ei nimittäin ole laitettu esimerkiksi mausteisiin määriä, tai valmistusohjeesta on saatettu jättää pois jotain hieman vähemmän oleellista. Reseptien noudattaminen vaatinee siis ripauksen päättelykykyä ja rohkeutta kokeilla.

***

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aikaisemmin.

Kirja sopii myös kohtiin:
1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja (riippuen miten tiukasti kukakin tätä kohtaa tulkitsee - tämän kirjan on suurimmilta osin kirjoittanut Markus Ånäs, vaikka Välimäki sen toisena kirjoittajana mainitaankin)
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä

You Might Also Like

0 comments