E.O. Chirovici: Peilien kirja

20.07


"Kirjallisuusagentti Peter Katz saa tuntemattomalta lähettäjältä käsikirjoituksen, jossa luvataan ratkaista psykologian professori Joseph Wiederin selvittämätön murha vuosien takaa. Tarina kuitenkin katkeaa juuri ennen murhaajan paljastumista. Katzin toimittajaystävä ryhtyy tutkimaan tapausta, joka on ristiriitoja täynnä. Millainen mies oli kuuluisa Joseph Wieder, jonka asiantuntemukseen oikeuslaitos turvautui - alansa nero, juoppo naistenmies vai julma hyväksikäyttäjä? Mitä lahjakas Laura Baines teki professorin asunnolla murhailtana, vai oliko hän siellä lainkaan?"

Otava, 2017, 266 sivua. 
Alkuteos The book of mirrors, 2017. Suomentanut Inka Parpola. 

Peilien kirja on nimensä mukainen. Lukijaa viedään jos johonkin suuntaan, pyöritellään ympyrää ja olo on kuin peilitalossa. Mihinkään ei voi luottaa, mikään ei ole totta - vai onko joku sittenkin totta? Aina kun luulet tietäväsi miten kirjassa käy, tuleekin uusi käänne, joka vie sinut päinvastaiseen suuntaan.

Peilien kirja koostuu kolmesta osasta, joiden jokaisen kertoja on eri henkilö. Ensimmäisessä osassa tarinaa kerrotaan kirjan muodossa. Kyse on Richard Flynnin kirjoittamasta käsikirjoituksesta, jonka hän lähettää kirjallisuusagentti Peter Katzille. Käsikirjoituksen on tarkoitus paljastaa, mitä tapahtui arvostetulle psykologian professori Joseph Wiederille vuonna 1987. Valitettavasti kirjallisuusagentti saa käsikirjoituksesta vain alkuosan - eikä loppuosaa löydy, sillä Richard Flynn kuolee keuhkosyöpään.

Kirjan alku tuntuu hieman hitaalta, mutta se on olennainen, sillä se taustoittaa henkilöitä. Ensimmäinen osa päättyy Joseph Wiederin murhaan.

"Hän oli todennäköisesti kiehtovin siihen mennessä tapaamani aikuinen, ei ainoastaan maineensa ja kuuluisuutensa tähden, vaan myös kiistattoman karismansa takia. Samaan aikaan hän tuntui kuitenkin olevan ansassa jonkinlaisen lasikuution sisällä, jonne hänet oli lukinnut hänen oma kyvyttömyytensä myöntää, etteivät muut ihmiset olleet pelkkiä käsinukkeja hänen kieroutuneissa leikeissään."

Kirjan toisessa osassa tarinaa katsotaan toimittaja John Kellerin näkökulmasta. Keller yrittää selvittää mitä tapahtui käsikirjoituksen lopulle, ja kuka murhasi Joseph Wiederin. Samalla Keller huomaa, että monilla osallisilla on hyvin erilainen näkemys siitä, mitä vuonna 1987 todella tapahtui. Kuka puhuu totta vai puhuuko kukaan?

Peilien kirjan kolmas osa kerrotaan tapausta aikoinaan tutkineen poliisin näkökulmasta. Hänkin kiinnostuu tapauksesta uudestaan ja sotkee lusikkansa sopan ratkomiseen.

Kirjan kolme osaa tuovat tarinaan rytmiä. Verkkaisen alun jälkeen kirja on vetävä ja juonen monet käänteet pitävät kiinnostuksen yllä loppuun asti. Kovin jännittäväksi en kirjaa kuvailisi, eikä siinä ollut mielestäni mitään pelottavaa. Myöskään väkivaltaa tai raakuuksia tässä kirjassa ei ole, joten se sopii etenkin sellaisille, jotka karttavat kauheuksia, mutta haluavat silti lukea dekkareita.

Kokonaisuutena oikein toimiva kirja, jossa käy selväksi se, miten arvaamaton ja helposti ohjailtava muisti on. Oli myös virkistävää lukea vaihteeksi kohtalaisen lyhyt dekkari.


Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 39. kirja on maahanmuuttajan kirjoittama. E.O. Chirovici on syntynyt Romaniassa ja asuu Iso-Britanniassa.

Kirjan ovat lukeneet myös muun muassa: 

 • Kirjamerestä ongittua -blogin Piia, jonka mielestä kirja vaatii lukijaltaan tarkkaavaisuutta. 
 • Luetut.net -blogin Mari, joka kuvailee Peilien kirjaa älykkääksi, tyylikkääksi ja hyvin kirjoitetuksi. 
 • Lukujonossa-blogin Sanna, jonka mielestä Peilien kirja ei ole tajunnanräjäyttävä trilleri vaan mukava välipala pienestä jännityksestä pitävälle. 

You Might Also Like

2 comments

 1. Pidin lukiessa tästä tavattomasti, ehkä tämä oli enemmänkin vain romaani, vaikka murha olikin. Kovin tarkkaa muistikuvaa ei jäänyt, peilienkö syy :) Taitavasti kirjoitettu.

  Ensimmäistä kertaa blogissasi - mukava tutustua. Meitä kirjabloggareita on nykyään niin paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja kiva kun olet löytänyt blogiini! :) Olet oikeassa tuossa, että tämä oli "vain romaani", vaikka sisälsikin murhan. Tällaisia kirjoja tuntuu muuten olevan nykyään aika paljon - tai sitten olen vain niihin jostain syystä viime aikoina jatkuvasti törmännyt.

   Poista